Andere omgang met persoonsgegevens in het handelsregister nodig | zzp-advies Autoriteit Persoonsgegevens

De openbare registers die wij in Nederland kennen – zoals het handelsregister en het kadaster – dateren uit een pre-digitale tijd. Toen was het risico dat advertentiebedrijven, datahandelaren, trollen, criminelen en burgerrechercheurs op een verkeerde manier omgingen met persoonsgegevens veel beperkter. De problemen van zzp’ers als gevolg van de dataleveranties door de Kamer van Koophandel aan onder meer datahandelaren en advertentiebedrijven hebben geleerd dat het openbare handelsregister in de huidige vorm niet meer houdbaar is.

Gelukkig krijgen zzp’ers steun van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Eerder zorgde de AP er al voor dat het BSN verdween uit het btw-nummer van zzp’ers. Nu ligt er een advies van de AP, inhoudend dat woonadressen van zzp’ers moeten afgeschermd, lees het nieuwsbericht.

 

 

Het zal niet bij zzp’ers moeten blijven. Ook de openbaarheid van het ubo-register en het kadaster zullen onder de loep genomen moeten worden.

 


Aanvulling 10 september 2021
Het kabinet lijkt er niet voor te voelen, zie onder meer Staatssecretaris Keijzer: adressen in KvK-register blijven openbaar, NRC.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Overheidsregister van aandeelhouders, Ubo-register en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s