De illusies van de bestrijding van terrorismefinanciering door bedrijven | Wwft

De overheid heeft de illusie gecreëerd dat bedrijven die onder de antiwitwaswet Wwft vallen (zoals banken) terrorismefinanciering kunnen detecteren via transactiemonitoring. Helaas is het heel eenvoudig: banken kunnen terrorismefinanciering niet door middel van transactiemonitoring opsporen. Reden: terrorisme kan met alle soorten middelen (ook heel weinig), legaal en illegaal, worden gefinancierd. Het is gewoon onzinwetgeving, maar niemand durft dat te zeggen.

In een beschaafd artikel op de site van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), ook op LinkedIn aangekondigd, over onderzoek door wetenschapper Esmé Bosma wordt wel twijfel gezaaid maar durft de vereniging geen duidelijk standpunt in te nemen:

Kun je met transactiemonitoring terrorismefinanciering opsporen? Zeggen transacties daar iets (zinnigs) over? Wegen de kosten op tegen de baten? Dat het hele systeem van transactiemonitoring niet werkt kan ik niet zeggen, aldus onderzoeker Esmé Bosma: “Maar het huidige systeem is niet efficiënt en niet effectief. Met bovendien ongewenste effecten voor klant en maatschappij.”

Maar de boodschap is wel dat het fundamenteel anders moet, in de intro wordt het als volgt verwoord:

Bosma’s aanbevelingen: “Breng de capaciteit van publieke en private keten-actoren in balans. Stel realistische verwachtingen aan private actoren en laat banken werk doen dat niet louter compliancegericht is, maar dat daadwerkelijk bijdraagt aan het bestrijden van terrorismefinanciering.”

Dat klinkt me verstandig in de oren en geldt ook voor de witwasbestrijding. Zouden de ministeries van financiën en veiligheid luisteren?

 

NB De reactie van Peter van Leusden onder het LinkedIn bericht geeft aan dat men bij de opsporing er niet veel van begrijpt.

 

 

Lees de berichten op dit blog over terrorismefinanciering, onder meer het bericht over het succes van het opsporen van terrorismefinanciering doordat de overheid gegevens van vermoedelijke terroristen aan banken verstrekt, wat aangeeft dat het concept (dat via transactiemonitoring terroristen opsporen) niet klopt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s