Eerst onuitvoerbare regels maken en dan roepen dat Nederland het slechtste jongetje van de klas is | Wwft

Eerst onuitvoerbare regels maken en dan roepen dat Nederland het slechtste jongetje van de klas is. Dat gebeurt in de witwasbestrijding (Wwft).

Een pareltje is te lezen en beluisteren bij BNR, een omroep die zich leent voor politieke marketing door podium te geven aan Europarlementariër Paul Tang, een van de mensen die verantwoordelijk is voor de onuitvoerbare Europese antiwitwaswetgeving en aan ex-FATF voorzitter Paul Vlaanderen, via FATF eveneens verantwoordelijk voor onuitvoerbare antwitwasregels (FATF is de ondemocratische internationale organisatie die witwasregels maakt voor de hele wereld). Vlaanderen is tegenwoordig voorzitter van de zogenaamd onafhankelijke not-for-profit organisatie Transparency International, die de FATF-concepten aan de man brengt.

BNR-artikel en uitzending: Nederland achterop met anti-witwaswetgeving

Ten onrechte wordt gedaan of Nederland het slecht doet op het gebied van de witwasbestrijding. Overigens valt op dat deze politieke marketing in alle Europese landen plaats vindt. Hetzelfde wordt bijvoorbeeld in Duitsland gezegd.

Het is jammer dat de media zich kritiekloos lenen voor dit soort overheidsmarketing. Zij zouden kritischer moeten zijn op de praktische uitvoerbaarheid en op de surveillance maatschappij die door de regelgevers wordt gecreëerd.

 

PS Ten onrechte schrijft BNR dat het erg zou zijn dat er nog geen trustregister is. De wetgeving is bijna afgerond. Overigens worden in Nederland geen trusts afgesloten (het is een Angelsaksische rechtsvorm). Gelukkig worden ze bij BNR niet gehinderd door kennis van zaken.

 

Meer over witwasbestriding in de rubriek fraude c.a., lees ook meer over de nieuwste Europese wetgevingsplannen.

 


Aanvulling 10 augustus 2021
Het verhaal van Saviano in het NRC van juristenhater Folkert Jensma past prima in het marketingconcept dat ik hierboven beschreef. Gelukkig laat niet iedereen dit soort onzin lijdzaam over zich heengaan. Ricky Turpijn schreef in het NRC een reactie, wat op instemming van witwasbestrijdster Anita van Dis kon rekenen, zie haar LinkedIn bericht. Framing kan ook te ver doorschieten.

 

Lees ook de reactie op LinkedIn:

Wat meer realisme t.a.v. de verwachtingen rond witwasbestrijding is dringend noodzakelijk.

De Wwft is een one-size-fits-some oplossing. Menig multinational heeft al moeite om aan alle verplichtingen op grond van de wet te voldoen, de meeste meldplichtige instellingen zijn evenwel MKB ondernemer. Niet elke MKB’er is in staat om 20%(!) van het personeelsbestand uit CDD analisten te laten bestaan.

Ook de witwasbestrijding is niet immuun voor de law of diminishing returns. Vallen nog meer kosten te verantwoorden in relatie tot de meeropbrengst? Zijn burgers bereid om daartoe verregaande inbreuken op hun fundamentele rechten te dulden?

Deel 1 van dit https://tinyurl.com/yr846v2m onderzoek van Prof Unger is lezenswaardig. Een paar citaten: “veel crimineel geld verdampt rechtstreeks in de reguliere economie” en “Pogingen om contant geld rechtstreeks op een bankrekening te zetten, werd in geen van de interviews genoemd als een gebruikelijke praktijk. Geld dat contant verdiend is, blijft contant en dus buiten het zicht van de autoriteiten.” De interactie van de criminele economie met meldplichtige instellingen is een stuk beperkter dan menigeen denkt/hoopt. Er is geen magic bullet.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Eerst onuitvoerbare regels maken en dan roepen dat Nederland het slechtste jongetje van de klas is | Wwft

 1. r grootveld zegt:

  Over het algemeen vind ik BNR geen prettige zender. Hun eenzijdige benadering van het nieuws waarin alles aan de orde komt wat je als hedendaags ondernemer dient te weten, doet niet onder voor de hoera stemming die je vindt bij Nextens of de KvK. Heikele onderwerpen als Blockchain (en de onvermijdelijke Bitcoin) en AI worden neergezet als de Haarlemmer Olie voor alle hedendaagse problematiek. Vrijelijk mogen de betreffende ondernemers hun waar komen aanprijzen. Het coronabeleid wordt kritiekloos gevierd. En als kers op de taart wordt bij verkeersinformatie gewaarschuwd voor flitspalen, dankzij de belangeloze medewerking der automobilist. Opdat de professionele weggebruiker (tijd is immers geld) weet hoe hij flink kan opschieten zonder daar voor te hoeven betalen. Of gewoon omdat je lekker wilt scheuren.

  Niet dat je elders goed doordachte nieuwsitems tegenkomt!

 2. “Met een grootschalig, diepgravend onderzoek naar de Nederlandse rol in het internationale schemercircuit kan het kabinet laten zien dat het uitbannen van witwassen en belastingontwijking Nederland menens is”. Dit verzucht Paul Tang in NRC (6/10). Alsof Nederland niet de wil zou hebben. Dat ligt toch anders. Kennelijk heeft Paul Tang gemist dat staatssecretaris van financiën Vijlbrief in februari begin dit jaar de Tweede Kamer heeft aangekondigd een onderzoek te willen doen naar zgn. brievenbusmaatschappijen ook wel genoemd doorstroomvennootschappen. Fiscale vehikels voor belastingontwijking en belastingontduiking. En de rol van Nederland daarin. Een brede commissie van fiscalisten is ingesteld.
  https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/documenten/kamerstukken/2021/02/12/kamerbrief-over-de-commissie-doorstroomvennootschappen

  Paul Tang als Europarlementariër is een vurig pleitbezorger om Nederland uit de mist van belastingontwijking te loodsen. Dat is te prijzen. Zijn artikel lijkt erop te wijzen, dat het tussen de oren van (ex) bankiers in een openbare functie echter nog niet goed zit. Hij wijst daarbij op de demissionair minister van financiën Hoekstra. Hoekstra is genoemd in de zgn. Pandora Papers als investeerder in een belastingparadijs. Dat lijkt niet goed te rijmen met wat ‘zijn’ staatssecretaris van financiën Vijlbrief aan pogingen onderneemt om de dialoog over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van belastingplichtigen en adviseurs in relatie tot belastingontwijking op gang te brengen. Het tegengaan van belastingontwijking en belastingontduiking is een van de speerpunten van dit kabinet. Met als resultaat een essaybundel met als titel ‘Tax Governance, maatschappelijke verantwoordelijkheid en ethiek. Tijd voor een code? Met een aansluitende conferentie over het onderwerp. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/12/18/essaybundel-tax-governance-code-gepubliceerd. Als spin-off zou je kunnen zeggen lijkt ook het bedrijfsleven (niet alleen beperkt tot fiscalisten) zich sterk te maken voor een fiscale gedragscode.
  https://www.vno-ncw.nl/nieuws/bedrijfsleven-komt-met-gedragscode-voor-belastingafdracht
  Vermeldenswaard is ook de onlangs aangenomen wet over de invoering van een aanvullende bronbelasting op dividenden naar laagbelastende jurisdicties en in misbruiksituaties.
  https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vlmnjfyqlcyy

  Voor wat het allemaal waard is, natuurlijk. Maar Paul Tang hoeft niet te twijfelen aan wat Hoekstra tussen de oren aan intenties heeft. Belastingontwijking – legitiem, maar onwenselijk, laat staan belastingontduiking aanpakken staan hoog op zijn agenda.

  Ricky Turpijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s