De gevaarsconclusies van de integere overheid | wijziging van de Wet Bibob

Op 7 juni jl. is het verslag vastgesteld inzake een aanhangige wijziging van de Wet Bibob. Het verslag, waarin fracties van de Tweede Kamer vragen stellen over het wetsvoorstel, geeft een goed beeld over het overheidsdenken rondom misdaadbestrijding en de trend van het ongebreideld uitwisselen van gegevens tussen overheidsinstanties.

‘In relatie staan’ tot strafbare en beboetbare feiten
Opvallend aan het Bibob-systeem is dat niet alleen wordt nagegaan of er vermoedens zijn van betrokkenheid bij strafbare feiten, maar ook naar het ‘in relatie staan‘ tot strafbare of beboetbare feiten. Zoals gebruikelijk bij dit soort criminaliteitsbestrijdingsterminologie wordt niet uitgelegd wat er met ‘in relatie staan’ wordt bedoeld. Misschien staat iedere Nederlander wel ‘in relatie’ tot strafbare/beboetbare feiten.

Antecedenten
De AVG speelt bij de Wet Bibob een belangrijke rol, wat reden was voor een advies van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Een van fracties van de Tweede Kamer vraagt of iemand die een vergunning aanvraagt er achter kan komen welke ‘gevaarsconclusies’ er over hem/haar of diens zakelijke relaties bestaan. Mij lijkt dat die zakelijke relaties ook belangstelling hebben voor de betreffende ‘gevaarsconclusies’. In feite is hier sprake van een soort extra justitieel register (naast het officiële strafregister waarin veroordeelde mensen worden opgenomen). Zoals met alle strafregisters en zwarte lijsten is essentieel dat de registratie zorgvuldig is, mensen met de registratie bekend worden gemaakt en dat de geregistreerde personen recht hebben op hoor en wederhoor. Ik ben benieuwd hoe dat in de Bibob-wereld is geregeld.

Tot slot
Al met al geeft het verslag een goed beeld van de ontwikkeling die Nederland doormaakt naar een surveillance samenleving waarin burgers er op verdacht moeten zijn of zij in relatie staan tot een strafbaar feit.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De gevaarsconclusies van de integere overheid | wijziging van de Wet Bibob

  1. r grootveld zegt:

    Verdacht tot je het tegendeel bewijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s