De dossierhouder en de taal van het Goede (een beetje Wwft en een beetje Advocatenwet)

De bestrijders van de misdaad hebben hun eigen taal die lijkt te raken aan de taal van de bedenkers van de ‘peer review’ in de advocatuur [*].

Dossierhouder van de NOvA
Toen ik in januari de nieuwe regels inzake peer review door las, zag ik tot mijn verrassing in bijlage 10 (Beoordelingscriteria peer review) mij onbekende terminologie in item 1. Indeling en beheer van het dossier:

Is gemakkelijk inzicht te verkrijgen in de nog te verrichten handelingen voor zover deze door een vakbekwame dossierhouder te voorzien zijn?

De Advocatenwet kent het begrip ‘dossierhouder’ niet en ook elders in de advocatenregelgeving kon ik het begrip niet vinden. Het lijkt er op dat in de advocatuur de slechte gewoonte van het gebruiken van niet toegelichte begrippen aan het doordringen is.

Dossierhouder van FIU-Nederland
Gisteren kwam ik het begrip tegen in een vacature voor FIU-Nederland. Het betreft een projectmedewerker die contacten onderhoudt met ‘meldplichtigen’ en ‘dossierhouders’.

Nederland is bezig een land van dossierhouders te worden. Kennelijk zijn nadenken en uitleggen niet meer nodig. Dat wordt aan de automatisering en de robots overgelaten.

 

[*] Onderdeel van het de maatregelen waarmee de Nederlandse Orde van Advocaten kwaliteit beoogt te bevorderen, waar ik eerder over schreef dat de onderbouwing van de voorschriften ontbreekt (1, 2).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s