Nederlandse implementatie van de Verordening screening buitenlandse investeringen

Op 11 oktober jl. trad een Europese verordening in werking die tot doel heeft screening van buitenlandse investeringen mogelijk te maken.

De Nederlandse implementatiewet, de Uitvoeringswet screeningsverordening buitenlandse directe investeringen, is op 3 december jl. in het Staatsblad geplaatst en op 4 december jl. in werking getreden. Deze wet bevat alleen organisatorisch getinte bepalingen, zoals aanwijzing van verantwoordelijke overheidsinstanties en het ‘contactpunt’ en bepalingen inzake toezicht en sanctionering.

Veel belangrijker is een andere wet, de Wet toetsing economie en nationale veiligheid, die in september/oktober 2020 is geconsulteerd. In het consultatievoorstel stond dat de wet moet gaan gelden voor ondernemingen in Nederland die van wezenlijk belang zijn voor de continuïteit en weerbaarheid van vitale processen of die actief zijn op het gebied van sensitieve technologie. Op basis van deze wet kan worden bepaald om welk type ondernemingen het gaat. Alle voornemens tot investeren met gevolgen voor zeggenschap/invloed moeten worden gemeld bij de rijksoverheid en dergelijke investeringen behoeven voorafgaande goedkeuring.

Aan het bij de Tweede Kamer in te dienen wetsvoorstel wordt nog gewerkt, zo blijkt uit recent beantwoorde kamervragen naar aanleiding van het bericht ‘Keuringsinstantie DCI Joure (NKIP) in Chinese handen‘. Daarin wordt het voorstel als wet ‘Toetsing Economie en Veiligheid‘ aangeduid en schrijft de minister van IenW:

De nationale veiligheid wordt geborgd bij ongewenste overnames en investeringen binnen bestaande sectorale kaders, die zijn opgenomen in de Elekriciteitswet 1998, Gaswet en Wet Ongewenste Zeggenschap Telecom. Daarnaast werkt het kabinet met prioriteit aan de wet Toetsing Economie en Veiligheid. (…)

Het Kabinet werkt met prioriteit aan de implementatie van de Europese FDI-screeningsverordening en het wetsvoorstel Toetsing Economie en Veiligheid dat thans verschillende consultaties doorloopt.

Het kabinet heeft na zorgvuldige weging besloten om vitale processen en ondernemingen die werken met sensitieve technologie onder de reikwijdte van de investeringstoets te brengen. Bij dergelijke bedrijven kan een wijziging van zeggenschap tot risico’s voor de nationale veiligheid leiden. (…)

Het kabinet is zich hier niet alleen van bewust, maar vergroot ook het eigen handelingsperspectief met de implementatie van de Europese FDI-screeningsverordening en het wetsvoorstel Toetsing Economie en Veiligheid.

 

Meer informatie:

Uitvoeringswet screeningsverordening buitenlandse directe investeringen:

Wet toetsing economie en nationale veiligheid:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s