Onveilige digitale toekomst en een inactieve overheid

Het zal me benieuwen of de Europese overheden in staat zijn om hun burgers te beschermen tegen de toenemende digitale dreigingen. Er wordt het nodige over geschreven maar of er veel wordt gedaan?

De Nederlandse overheid krijgt allerlei cybersecurity-waarschuwingen, maar of er iets mee wordt gedaan… Eerder schreef ik al over de laconieke reactie van het kabinet op de risico’s van kwantumtechnologie. De IT van de nationale politie is nog steeds niet in orde.

Europa
Recent stond in het FD het artikel Hoogleraren: bescherming digitale soevereiniteit Europa vraagt om veel meer actie Nederland, waarin Lokke Moerel en Paul Timmers aan het woord komen en bepleiten dat Europa zorgt voor meer digitale zelfstandigheid.

Europa is druk bezig met digitale veiligheid, lees onder meer het nieuwsbericht Cybersecurity of connected devices – Council adopts conclusions en de algemene informatiepagina. De vraag is of het wel snel genoeg gaat en of Europa zich wel realiseert hoe riskant andere Europese plannen (zoals deze). Ook is de vraag hoe veilig de huidige systemen (zoals de FATCA/CRS uitwisseling) zijn.

Tot slot
Ik zie nog niets over serieuze maatregelen tegen telefoonnummer misbruik of over afschaffing van e-mail als communicatiemiddel. Er lijken nog onvoldoende digitale rampen te zijn gebeurd. Het wachten is op een digitale corona-pandemie.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s