Hoe staat het met de rechtsbescherming voor klanten van financiële instellingen? | Onderzoek naar private geschilleninstantie Kifid

De financiële sector hangt aan elkaar van stichtingen die ten behoeve van de sector activiteiten uitvoeren. Voorbeelden daarvan zijn het intransparante kredietregistratiebureau BKR en de stichtingen die de zwarte lijsten van de financiële sector bijhouden. De overheid geeft graag steun aan deze particuliere initiatieven, omdat de rekening dan niet door de overheid betaald hoeft te worden.

Rechtsbescherming voor klanten van banken en verzekeringsmaatschappijen
De rechtsbescherming is in de financiële sector voor een deel geprivatiseerd door middel van het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) dat zich onafhankelijk noemt maar dat volledig door de financiële sector wordt gefinancierd. Overigens is er een beperkte groep klanten (vnl. consumenten) die beroep kan doen op Kifid, wat in het reglement (zie pagina 21, definitie Consument) is terug te vinden.

Ingrijpende beslissingen
Financiële instellingen kunnen beslissingen nemen die ingrijpend zijn voor hun klanten, zoals plaatsing op de zwarte lijst, weigering van een bankrekening of verzekering en kunnen bijzondere eisen stellen op grond van de Wwft in het kader van het cliëntenonderzoek (‘KYC’, ‘CDD’) waartoe banken verplicht zijn. Voor natuurlijke personen (consumenten, eenmanszaken) en mkb-ondernemers is de gang naar de gewone rechter op dit moment kostbaar. Zo op het eerste gezicht lijkt Kifid een alternatief, maar ik vraag me af of het niet beter is om een laagdrempelige overheidsvoorziening te treffen.

Onderzoek
Misschien dat onderzoeksbureau SEO een antwoord op mijn vraag gaat geven. Het is dan wel te hopen dat de opdracht de kwaliteit van de rechtsbescherming in de financiële sector omvat en verder gaat dan alleen de huidige doelgroep van Kifid. Ook eenmanszaken, mkb-ondernemers en kleine en middelgrote andere organisaties kunnen schade ondervinden van het optreden van financiële instellingen.

Consumentenprogramma Radar schrijft naar aanleiding van de aankondiging van het onderzoek dat er regelmatig kritiek op Kifid is omdat het instituut te veel op de schoot zou zitten van banken en verzekeraars. Radar had op 27 januari 2020 een uitzending over Kifid. Stichting Geldbelangen is naar aanleiding van de Radar-uitzending een meldpunt over het Kifid begonnen.

 

Meer informatie:

 

Nieuwsbericht rijksoverheid:

SEO doet onderzoek naar klachteninstituut Kifid
Nieuwsbericht | 18-05-2020 | 11:50

SEO Economisch Onderzoek gaat op verzoek van het ministerie van Financiën onafhankelijk onderzoek doen naar de dienstverlening van het Kifid, het klachteninstituut voor de financiële sector.
Minister Hoekstra van Financiën heeft begin dit jaar, toen er aandacht was voor de klachtenafhandeling van het Kifid, gewezen op deze evaluatie. De aanbesteding voor het onderzoek is aan SEO gegund. SEO gaat onder meer kijken naar kwaliteit, onafhankelijkheid, transparantie en kosten van de klachtenafhandeling door Kifid. SEO verzamelt onafhankelijk informatie en ervaringen onder stakeholders van Kifid. De verwachting is dat het onderzoek eind 2020 afgerond kan worden.
Het Kifid is een onafhankelijke geschilleninstantie voor klachten over financiële dienstverleners. Op grond van de regelgeving dient het Kifid elke 4 jaar door een onafhankelijk onderzoeksbureau geëvalueerd te worden. Dit heeft voor het laatst in 2016 plaatsgevonden, waardoor Kifid in 2020 wederom door een onafhankelijke partij zal worden geëvalueerd.

 

Introductie meldpunt Kifid bij Stichting Geldbelangen:

Er- en aanvaringen met het KiFiD voor evaluatie 2020

Iedere vier jaar wordt het Kifid geëvalueerd. Het Ministerie van Financiën geeft dan een bureau de opdracht om te beoordelen of het Kifid werkt zoals het zou behoren te werken. Daarbij luistert zo’n bureau naar de banken en verzekeraars en kijkt naar de ‘tevredenheidscijfers’ van consumenten die geholpen zijn bij het Kifid. De ervaringen van mensen, die bij het Kifid geen prettige ervaringen hebben met het Kifid worden daar echter niet bij betrokken. Dat is vreemd, want uit kritiek haal je verbeterpunten.

Geldbelangen is op zoek naar de verhalen van deze mensen. Wij gaan die samen met andere consumentenbelangenbehartigers aanbieden aan de Minister van Financiën. Zodat ook die kant van het verhaal in de evaluatie betrokken kan worden.

Ben je iemand die jouw ervaring wil delen? Beschrijf dan op maximaal één A4 jouw situatie. Over wie had je een klacht? (Bank, verzekeraar, tussenpersoon, ..) Wat was de kern van je klacht? (Heb je teveel betaald? Heb je te weinig ontvangen? Of..) Wat zijn je ervaringen bij het Kifid?

Stuur dit verhaal naar info@geldbelangen.nl. Mag ook per post naar Wetterbies 1, 8723 HA Koudum.

NB! Stuur geen heel ‘pak papieren’ aan ons op. Onze organisatie is te klein om die dossiers door te gaan spitten. Met jullie ‘brieven’ kunnen wij al heel wat.

In het kader van de AVG melden we hierbij dat we jouw gegevens alleen voor dit doel zullen gebruiken. Publicatie van de verhalen gaat anoniem. Alleen met jouw toestemming kan je eventueel benaderd worden voor verdere medewerking aan deze evaluatie.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Procesrecht, rechtspraak en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s