Waar is het ubo-register wetsvoorstel gebleven? | Wwft

Voor wie zich afvraagt hoe het staat met het wetsvoorstel inzake het ubo-register:

het voorstel is nog steeds bij de Tweede Kamer in behandeling. Eerder was een plenair debat gepland voor 6 november jl., later werd de behandeling verschoven naar 19 november jl. en nu staat het voorstel op de agenda in week 49 (3-5 december a.s.).

Verantwoordelijkheid parlement
Begin november werd een sprekerslijst gepubliceerd, waarop de namen van Vander Linde (VVD), Ronnes (CDA), Alkaya (SP), Snels (GroenLinks), Bruins (ChristenUnie), Nijboer (PvdA), Groothuizen (D66) en Van Kooten-Arissen (eigen fractie) voorkomen. Waarschijnlijk zullen zij in december eveneens als spreker optreden.

Het is te hopen dat de leden van de Tweede Kamer zich goed in het wetsvoorstel en de juridische context zullen verdiepen en met een kwalitatief hoogwaardige inbreng zullen komen. Het is belangrijk dat dit onderwerp niet gebruikt wordt voor marketing campagnes waarin politieke partijen aan het publiek vertellen hoe goed zij bezig zijn met de misdaadbestrijding.

Slecht wetsvoorstel
In dit wetsvoorstel speelt:

  • het ubo-register zal geen bijdrage aan de criminaliteitsbestrijding gaan leveren, lees daar over onder meer de uitvoeringstoets door de fiscus;
  • het register levert grote risico’s op voor de personen die in dat register zijn ingeschreven in deze tijden van datagraaien,
  • in het register worden personen ingeschreven die er niet in thuis horen, te weten de statutair bestuurders; daar is het handelsregister voor uitgevonden;
  • de openbaarheid van het ubo-register is in strijd met de databeschermingsregelgeving en de mensenrechten van de ingeschreven personen,
  • het register vergt onevenredige bureaucratische inspanningen van zowel Wwft-plichtige ondernemingen als de entiteiten die zich moeten inschrijven, die veel geld kosten en op onbegrip van de betrokken personen kunnen rekenen.

Dat Nederland verplicht is op grond van Europese regelgeving om een ubo-register tot stand te brengen, betekent niet dat we moeten ophouden met denken. Ik wens het Ministerie van Financiën en de leden van de Tweede en Eerste Kamer veel wijsheid toe.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s