Criminaliteitsbestrijding door het notariaat

Notarissenorganisatie KNB besteedt in de nieuwsberichten aandacht aan de rol bij de criminaliteitsbestrijding die aan notarissen is opgelegd op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

In het slordige rapport van Tops & Tromp, waaraan ik hier eerder aandacht besteedde, werd het notariaat er van beschuldigd als ‘maffiamaatje‘ op te treden. Het houdt verband met het ‘facilitator‘ denken van de overheid, waarbij het geen verschil maakt of iemand welbewust (opzettelijk) meewerkt of zonder dat hij/zij het weet betrokken is [*]. Terecht maakt de KNB zich zorgen over de framing die rondom het notariaat plaats vindt. Ik vind het sterk dat de KNB hier over schrijft, zoals in het bericht van 29 augustus jl., Nader onderzoek ondermijning Amsterdam nodig.

Inmiddels is er een vervolg, want op 24 september jl. berichtte KNB:

Nader onderzoek criminaliteit en betrokkenheid notarissen
24-09-2019

De regering gaat actiever criminele geldstromen volgen. Ook onderzoekt zij de rol van financiële dienstverleners daarbij, zoals notarissen. Dat is de uitkomst van een vandaag door de Tweede Kamer aangenomen motie van Michiel van Nispen (SP).
Aanleiding voor de motie is de verkenning ‘De achterkant van Amsterdam’, waarin hoogleraar Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp een beeld schetsen van omvangrijke drugsgerelateerde ondermijning in de hoofdstad. De KNB gaf al eerder aan nader onderzoek te willen naar georganiseerde criminaliteit en de betrokkenheid van notarissen daarbij.

Overigens vraag ik me af of de vraagstelling zoals omschreven in de motie wel een goed onderzoek zal opleveren.

In de motie staat:

overwegende dat niet duidelijk is waarom misdaadgeld niet goed in beeld is bij politie en justitie en waarom dit niet adequaat wordt afgepakt terwijl er op papier al heel lang aandacht is voor financieel rechercheren en het afpakken van misdaadgeld;

overwegende dat ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie naar aanleiding van het onderzoek van Tops en Tromp pleit voor nader onderzoek naar georganiseerde criminaliteit en de betrokkenheid van notarissen daarbij;
van mening dat misdaad niet mag lonen maar het vooralsnog onvoldoende lukt om criminelen echt substantieel te treffen daar waar het hen echt pijn doet: in hun portemonnee;

verzoekt de regering, om actiever in te zetten op het volgen van criminele geldstromen en daarbij ook te onderzoeken wat de rol is van onder andere financiële dienstverleners, accountants en notarissen bij het verduisteren van crimineel verkregen geld, en de Kamer over dat onderzoek te informeren,

Dit onderwerp zou al lang diepgaand onderzocht moeten zijn, als we de eerdere publicaties van de overheid zouden mogen geloven. Het probleem van de ondermaatse wetenschappelijke onderbouwing van de criminaliteitsbestrijdingsmaatregelen wordt niet opgelost door weer een rapport met dezelfde inhoud.

Het kernprobleem van de criminaliteitsbestrijding is dat Nederland, gebaseerd op de zogenaamde ‘standaarden’ van FATF en op Europese regelgeving, een volledig verkeerde weg is ingeslagen. Lees daar meer over op dit blog.

[*] Over het facilitator-denken, de grote fout van de beleidsmakers om bewuste en onbewuste medewerking op één hoop te gooien schreef ik eerder op mijn algemene blog, onder meer in het artikel van 22 augustus 2017  Zie ook de post van 16 januari 2019 en het bericht van 18 mei 2011. Lees over de facilitator ook het artikel Facilitator? door Nick van Buitenen, voorzitter van de KNB.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s