Privacy is verdacht!

Privacy is verdacht, zo blijkt uit wat de Egmont Group, de wereldwijde organisatie van FIU’s als indicator aanmerkt voor ‘concealed beneficial ownership‘.
Lees annex E bij hun rapport uit juli 2018 over dat onderwerp. Daar staat dat als “The client is reluctant to provide personal information“, dat een indicator is voor betrokkenheid bij criminaliteit.

Het is apart dat terughoudendheid bij het verschaffen van persoonsgegevens een indicator is voor mogelijke criminele betrokkenheid. Iedere moderne burger hoort terughoudend te zijn met het verschaffen van persoonsgegevens in een tijd van Cambridge Analytics, persoonsgegevensroof en identiteitsfraude. [*]

Meten met twee maten
Wat in dit verband opvalt:

de afdelingen van banken die met klanten corresponderen inzake het cliëntenonderzoek doen vaak dat anoniem

Mensen die ‘CDD-analyst‘ of medewerker ‘customer activity en transaction monitoring‘ zijn, maken hun identiteit niet graag bekend aan degenen aan wie zij hun berichten schrijven. Brieven en berichten worden ondertekend met ‘KYC afdeling‘ of ‘afdeling klantonderzoek‘.

Een gevalletje van meten met twee maten dus.

 

[*] Ook bij banken is er alle reden voor een flinke portie voorzichtigheid. Al is het maar vanwege die bank die meent dat alle gegevens van de klanten gebruikt mogen worden voor analyse en profilering voor eigen reclamedoelenden van die bank.

 

Meer informatie:

  • De aankondiging van het Egmont Group rapport over concealed beneficial ownership staat hier en het complete rapport is hier te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s