Het belang van toezicht op surveillance bevoegdheden

In toenemende mate vindt surveillance van burgers en organisaties plaats. Surveillance betekent hier dat activiteiten in detail digitaal worden gevolgd, bijvoorbeeld doordat financiële transacties worden geanalyseerd door banken of doordat bewegingen van mensen worden gevolgd op een vliegveld en door middel van kunstmatige intelligentie geanalyseerd. Ook overheden hebben diverse surveillance bevoegdheden, zoals de Nederlandse overheid op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, de ‘sleepwet’.

Uit recente berichten naar aanleiding van het jaarverslag van de Wiv toezichthouder blijkt het belang van toezicht op surveillance.

Het AD schreef op 25 april jl. “Waakhond blokkeert plan voor mega-hack van geheime diensten“. Daarin wordt beschreven dat een geheime dienst de klantgegevens van miljoenen Nederlanders wilde downloaden om zicht te krijgen op een geringer aantal doelwitten. Dat mocht niet van de toezichthouder, de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

 

Meer informatie:

Ronald Prins, één van de leden van de TIB, schrijft op twitter:

 

Aanvulling 3 mei 2019
Zie over surveillance ook “Wie smart technology koopt, krijgt controle er gratis bij” door Marc Schuilenburg in het NRC. Intro: “In plaats van Chinese bedrijven in de ban te doen, kunnen we beter kijken hoe westerse techreuzen onze vrijheid al langer inperken“.

Het boek van Zuboff wordt besproken op Emerce in Leven in tijden van spionagekapitalisme (overigens grabbelt Emerce ook het nodige bij elkaar).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s