FSC dringt aan op uitwisseling klantgegevens tussen banken in het kader van de witwasbestrijding | Wwft

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een overleg van AFM, DNB en het ministerie van Financiën, is van mening dat banken en andere financiële instellingen klantgegevens moeten kunnen uitwisselen in het kader van de witwasbestrijding.
Dat blijkt uit het bericht dat op de site van de AFM verscheen. Het staat er als volgt:

Daarnaast is in het kader van een effectieve aanpak van witwassen, fraude en andere delicten van belang dat financiële instellingen voldoende mogelijkheden hebben om informatie over klanten te delen, met inachtneming van de Europese regelgeving.

Over het uitbreiden van de mogelijkheden van banken om van de overheid opsporingsgegevens te verkrijgen, wordt hier niet gerept.

Vermenging van privaat en publiek
Dit soort berichten geven aan dat financiële instellingen in toenemende mate overheidstaken vervullen, waarbij principes van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en mededingingsrecht moeten wijken.

Overigens merk ik in de praktijk dat burgers de activiteiten van banken op het gebied van de Wwft niet begrijpen en veronderstellen dat het voortvloeit uit megalomane bemoeizucht.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s