Vijfde Europese anti-witwasrichtlijn in het Europese staatsblad gepubliceerd | AMLD5

Vandaag is de 5e Europese anti-witwasrichtlijn in het Europese staatsblad gepubliceerd. Dat is een verheugend moment voor naleefkundige dienstverleners.

Het definitief worden van deze richtlijn en de daar aan voorafgaande 4e richtlijn is een triest moment voor de ondernemingen (met name die uit het MKB) die de anti-witwasregelgeving moeten naleven. De anti-witwasregelgeving is zeer ingewikkeld, leidt tot enorme bureaucratie en de uit de regelgeving voortvloeiende uitwisseling van persoonsgegevens door bedrijven en overheden levert ernstige risico’s op voor de betrokkenen.

Het is te hopen dat de regelgeving wel aan de bestrijding van criminaliteit bijdraagt.

Inwerkingtreding

  • De richtlijn treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.
  • De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op 10 januari 2020 aan deze richtlijn te voldoen.

Onderstaande bronnen heb ik toegevoegd aan mijn overzicht van Wwft-vindplaatsen.

 

 

Meer informatie:

Richtlijn (EU) 2018/843 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 tot wijziging van Richtlijn (EU) 2015/849 inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering, en tot wijziging van de Richtlijnen 2009/138/EG en 2013/36/EU (Voor de EER relevante tekst)

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s