Mogen banken zich bezig gaan houden met adtech?

Alle grote bedrijven die waardevolle persoonsgegevens bezitten, willen zich met digitale reclame, ‘adtech’, gaan bezig houden. Denk aan aanbieders van operating systems zoals Apple en Microsoft, aan telecom providers, maar ook aan banken. Men ziet het rijpe fruit hangen.

Uit onlangs door de minister van financiën beantwoorde kamervragen blijkt dat de minister niet voornemens is om burgers tegen gulzige banken, die zich op adtech willen storten, te beschermen. Wat mij betreft is dat geen goed idee.

Juist de gegevens die banken over de burger hebben (en die de bank overigens ijverig met de overheid uitwisselt ten behoeve van opsporing van criminaliteit) horen niet gebruikt te kunnen worden voor commerciële activiteiten, óók niet met toestemming van de klant. Het verleiden om persoonsgegevens te ‘delen’ voor dat doel, hoort te worden verboden. Het concurrentieprobleem met de fintechs, die via PSD2 en andere regelgeving toetreden, moet dan maar op een andere manier worden opgelost.

 

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s