Biometrische grensoverschrijding | het gezicht als identificatiemiddel

Uit een recente publicatie van de rijksoverheid (fiche over Europese voorstellen inzake vingerafdrukken op Nederlandse identiteitskaarten) blijkt dat Europa heeft gekozen voor gezichtsherkenning als algemeen identificatiemiddel bij grenspassage:

Op dit moment wordt wereldwijd (ook in de EU) ingezet op het gebruik van automatische gezichtsherkenning bij grenspassage

In de algemene media heb ik over dit onderwerp nog niets gelezen.

Mij lijkt dat dit straks niet alleen gaat gelden op vliegvelden. Binnen Europa wordt al gepleit voor identificatie bij overgang van de grens per trein en bus.
Dit onderstreept dat gezichtsherkenning een grote vlucht gaat nemen, zoals ik al eerder schreef. Een identiteitsbewijs is dan niet meer nodig.

De surveillance maatschappij komt er aan.

Meer informatie:


Aanvulling 1 augustus 2018
Uit een bericht op security.nl blijkt dat in de Agenda Digitale Overheid (pdf) staat dat de rijksoverheid in 2020 een onderzoek zal starten naar het gebruik van automatische gezichtsherkenning en andere vormen van biometrische identificatie. Onder het security.nl bericht staan de nodige negatieve reacties. Één van degenen die reageert verwijst naar aan artikel uit 2011 over gebruik van biometrie door de overheid. Een ander noemt een artikel van Nicole van der Meulen & Bert-Jaap Koops over bestrijding van identiteitsfraude en een bespreking van een EHRM uitspraak van 14 februari 2012.

Aanvulling 6 augustus 2018
Lees over biometrie Chris Jones, Analysis | Fingerprints in identity cards: unnecessary and unjustified, juni 2018 via Statewatch.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s