Financiële belangen rechters openbaar via het ubo-register | AMLD4, AMLD5

Onlangs verscheen een bericht in het Advocatenblad dat financiële belangen van rechters niet in een openbaar register zullen komen, althans niet op grond van specifiek voor rechters geldende regelgeving. In dat artikel ontbreekt het navolgende.

Als rechters ‘uiteindelijk belanghebbende‘ (ubo) van een besloten vennootschap, stichting of andere juridische entiteit zijn, zullen zij in het openbare ubo-register worden opgenomen en zal hun financiële belang worden vermeld in dat register. Bij not-for-profit entiteiten zijn de bestuurders van de rechtspersoon ‘uiteindelijk belanghebbende’ (tenzij er bij de entiteit een echte financiële belanghebbende is, maar dat zal in de not-for-profit weinig voorkomen). Dus als die rechter bestuurder is van een not-for-profit entiteit kan hij ook zonder financieel belang in het ubo-register terecht komen.

Nog kritischer wordt het als de rechter een ‘politiek prominente persoon’ (PEP) is. Dat is het geval als de rechter lid is van een hooggerechtshof (in Nederland de Hoge Raad), van een constitutioneel hof, of van een andere hoge rechterlijke instantie die arresten wijst waartegen, behalve in uitzonderlijke omstandigheden, geen beroep openstaat. Bij een rechter-PEP bestaat volgens de wetgever een verhoogd risico op witwassen en terrorismefinanciering en alsdan zal de rechter aan een verscherpt cliëntenonderzoek op grond van de Nederlandse antiwitwaswet (Wwft) moeten worden onderworpen door alle Wwft-plichtigen, zoals de bank, de accountant en de juridisch dienstverlener.

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel tot implementatie van de Europese regels die zo’n openbaar register voorschrijven, moet in Nederland nog worden ingediend.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Procesrecht, rechtspraak, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s