Het open handelsregister en de privacy | de digitale gegevensverzamelende samenleving

Steeds meer gegevensverzamelingen komen ter beschikking van verzamelaars en onderzoekers van persoons- en ondernemingsgegevens, zoals actievoerders, kredietbeoordelaars, marketeers, financiële instellingen en bedrijven die antiwitwasgegevens leveren aan ondernemingen.

Sommige gegevens zijn interessanter dan andere

De betalingsgegevens van banken en de telecommunicatiegegevens van telecombedrijven zijn buitengewoon interessant voor degenen die data-analyses willen verrichten. Reden: het zijn echte gegevens, die waardevol zijn om mensen te profileren.

Goudmijn: handelsregister

Tot de interessante gegevensverzamelingen behoort ook het handelsregister. In dat register zitten gegevens van alle rechtspersonen en ondernemingen.

Straks zal dat register worden aangevuld met privé-gegevens van alle mensen die als ‘uiteindelijk belanghebbende‘ (ubo) in de zin van de antiwitwaswetgeving worden aangemerkt. Het bijzondere van de antiwitwaswetgeving is dat het begrip ‘ubo’ niets te maken heeft met financieel  belang of met werkelijke zeggenschap. Daardoor zal de groep mensen die in het handelsregister terecht komt veel groter zijn dan je zo op het eerste gezicht zou verwachten.

Vanuit de gegevensverzamelaars bestaat daarom een grote belangstelling voor het handelsregister. Van vele kanten wordt gepleit voor een open handelsregister. Één van de voorvechters is Arjan El Fassed, die al lang campagne voert voor een open handelsregister. Recent schreef hij er weer over, “Open het handelsregister voor iedereen”. Daarin schrijft hij over de pogingen van de Kamer van Koophandel om gegevens te verstrekken zonder schade voor de privacy:

Onlangs stelde de Kamer van Koophandel twee geanonimiseerde datasets beschikbaar: een geanonimiseerde set gegevens uit het handelsregister en een set geanonimiseerde gegevens uit jaarrekeningen. Echter, deze datasets zijn zodanig geanonimiseerd dat het niet alleen onmogelijk is om gegevens over een individueel bedrijf op te zoeken maar ook om de data te kunnen analyseren.

Hij meent dat de privacy problemen rondom het handelsregister als open data op te lossen zijn, maar vertelt niet hoe. Ik denk dat het niet zal meevallen.

We zullen zien, want de open data voorstanders willen graag de handelsregister data gaan koppelen aan alle andere gegevens die ze al over burgers hebben.

Meer informatie:

Dit artikel publiceerde ik ook op het ondernemingsrechtweblog.


Pellicaan Advocaten adviseert en assisteert op het gebied van databescherming. Meer informatie is op onze website te vinden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Rechtspersonenrecht, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s