Donateursprivacy en het BSN in België

Jordan van Bergen, directeur van Stichting Donateursbelangen, signaleert in het artikel Fiscus Zuiderburen uit op privacy-gevoelige informatie dat een Belgische donateur sinds dit jaar zijn BSN (daar ‘rijksregisternummer’ genoemd) moet afgeven aan goede doelen en moeten die goede doelen de donatiegegevens aan de Belgische fiscus verschaffen zodat de donaties op de vooringevulde aangifte inkomstenbelasting kunnen worden vermeld. Als het goede doel het Belgische BSN niet heeft geregistreerd is de donatie niet aftrekbaar, aldus het artikel. Van Bergen maakt zich zorgen:

Een overheid die van donateurs en goede doelen verlangt unieke privacy-gevoelige persoonsgegevens te vragen, vast te leggen en te verstrekken is volledig de weg kwijt. Kwestie van tijd dat er een datalek bij een grote Belgische NGO plaatsvindt waarmee honderdduizenden rijksregisternummer op straat komen te liggen inclusief de geboortedatum, naam en het adres van deze donateurs.

Overigens is het in het Nederlandse systeem voor een periodieke schenking ook nodig om het BSN en allerlei andere persoonsgegevens aan het goede doel te verschaffen. Gelukkig hoeft het BSN niet naar het goede doel bij ad hoc donaties. In Nederland weet de Belastingdienst – net als in België – precies aan welke goede doelen mensen schenkingen doen, want dat moet op de elektronische aangifte precies worden ingevuld. Het biedt de mogelijkheid de betrokken belastingplichtige te profileren op basis van zijn of haar geefgedrag (ik weet niet of dat al gebeurt).

Het is de vraag of het wel zo verstandig is om aan een goed doel veel persoonsgegevens te verschaffen. Lees daarover mijn eerdere artikel over de bevindingen van Stichting Donateursbelangen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie