NJV congresseert over het Europese Handvest

De Nederlandse Juristen Vereniging (NJV) vergadert op 7 juni a.s. over het Europees Handvest (aankondiging). Het programma is hier te vinden en inschrijving gaat via deze pagina.

Juridische lezers kunnen zich storten op de 366 pagina’s van de preadviezen, door het NJV als volgt geïntroduceerd:

Sinds 1 december 2009 heeft het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie bindende werking gekregen. Desondanks blijven de inhoud en impact ervan voor velen nog onduidelijk. Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Handvest zijn deze preadviezen geschreven en wordt ingegaan op de bekendheid en toepassing van het Handvest in verschillende rechtsgebieden zoals het bestuursrecht, strafrecht, privaatrecht en arbeidsrecht. Onze preadviseurs: Janneke Gerards, Hanna Sevenster, Pieter Verrest, Kasper Jansen en Femke Laagland leveren bijdragen over de invloed en betekenis van het Handvest in hun vakgebieden.

De preadviezen benadrukken dat kennis van het Handvest essentieel is voor Nederlandse juristen vanwege de invloed van EU-recht op nationale wetgeving en rechtspraak. De bundel beoogt een diepgaandere discussie en begrip van het Handvest binnen de Nederlandse juridische gemeenschap te stimuleren.

Het Handvest is van belang nu in Nederland wetgeving niet aan de Grondwet kan worden getoetst. (Wordt misschien anders door het Hoofdlijnenakkoord.)

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie