Belastingdienst gebruikt internet om belastingplichtigen te analyseren

Het naïeve geloof van de overheid in digitalisering leidt tot merkwaardige praktijken. Onder meer gelooft men dat het analyseren van uitingen van mensen op het internet (bijvoorbeeld via de ‘sociale media’ die in werkelijkheid asociale media zijn [*]) nut zou hebben bij het toekennen van een persoonlijk risicoprofiel op criminaliteit. Ook pseudo-overheden (zoals banken in de witwasbestrijding) denken dat.

In het NRC verscheen op 13 september jl. het artikel ‘Belastingdienst verzamelde op grote schaal persoonlijke gegevens, ook op sociale media‘. Naar aanleiding daarvan hebben leden van de Tweede Kamer (van CDA, D66, BBB, SP en Omtzigt) nu vragen gesteld over deze praktijk:

Vraag 1 Heeft u kennisgenomen van de publicatie «Belastingdienst verzamelde op grote schaal persoonlijke gegevens, ook op sociale media»? [1]

Vraag 2 Herinnert u zich dat ik in 2018 vroeg of er nog Privacy Impact Assessment gedaan waren bij de Belastingdienst in 2017? Waarom werd Privacy Impact Assessment van Risico Analyse Model (RAM), die nu in 2017 gedaan blijkt te zijn, toen niet naar boven?

Vraag 3 Kunt u een overzicht geven van de keren dat de Kamer onjuist en/of onvolledig is geïnformeerd over het RAM-systeem? (over het bestaan, over het gebruik bij de Belastingdienst/toeslagen, over het gebruik van de Douane, over het aantal mensen dat toegang had, over wat er allemaal geregistreerd werd en meer)

Vraag 4 Waarom laat u een onafhankelijk onderzoek doen, terwijl u gewoon de vragen kunt beantwoorden?

Vraag 5 Kunt u alle vragen die ik in mei 2023 in het schriftelijk overleg gesteld heb gewoon binnen drie weken beantwoorden? [2]

Vraag 6 Kunt u per ommegaande de memo’s over RAM en «database auto», die de top van Belastingdienst en/of de politieke top bereikt hebben sinds 2015 aan de Kamer doen toekomen aangezien u al 15 weken de tijd gehad heeft om die te verzamelen?

Vraag 7 Kunt u aangeven op welke punten de Belastingdienst zich bij deze RAM database niet aan de wet gehouden heeft?

Vraag 8 Hoe beoordeelt u het feit dat na het toeslagenschandaal, na de zwarte lijsten, er weer een dossier is waar de Belastingdienst zich jarenlang niet aan de wet gehouden heeft en de Kamer jarenlang niet geïnformeerd is?

Vraag 9 Is het voor mij als Kamerlid mogelijk om de Belastingdienst op democratische wijze te controleren? Zo ja, hoe?

Vraag 10 Kunt u deze vragen een voor een en binnen twee weken beantwoorden?

 

[1] NRC, 13 september 2023, «Belastingdienst verzamelde op grote schaal persoonlijke gegevens, ook op sociale media» (https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/13/extern-onderzoek-naaromstreden-database-belastingdienst-a4174396).

[2] https://open.overheid.nl/documenten/d7bf4247-62bb-4bc5-8943-7858b76525a3/file).

 

Security.nl berichtte er over, lees ook de reacties op het bericht.

 

[*] Waarbij uiteraard ook de vraag is of de accounts wel toebehoren aan de vermeende persoon.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie