Basisbetaalrekening voor zakelijke klanten | NVB

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte bekend dat onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden en voorwaarden voor een basisbetaalrekening voor zakelijke klanten. Opvallend is dat de NVB veronderstelt dat banken bonafide klanten van het betaalsysteem mogen uitsluiten, immers, de NVB schrijft:

Met zo’n rekening willen banken bonafide zakelijke klanten helpen die, bijvoorbeeld vanwege de aard van hun activiteiten, moeite hebben om een reguliere bankrekening te openen.

Bonafide klanten horen gewoon recht te hebben op een normale bankrekening. Banken horen zich niet te verschuilen achter hun zogenaamde vrije ondernemerschap [*]. Dat wordt uit de kast gehaald door banken en overheid als het goed uitkomt.

Verder leggen banken geen verantwoording af over de wijze waarop zij risico’s profileren. Het is hoog tijd dat daarover transparantie ontstaat.

Het geeft aan dat het hoog tijd is het betalingsverkeer weg te halen bij banken en betaalinstellingen en onder te brengen bij een onafhankelijke overheidsbank, die onder streng toezicht klantenonderzoek mag doen. We moeten af van de amateurrechercheurs van de financiële sector.

 

NB De basisbankrekening voor consumenten werkt niet naar behoren, onder meer omdat banken zonder wettelijke grondslag verlangen dat de rekening door een hulpverleningsinstelling wordt beheerd.

 

[*] Zoals in: “Banken hebben contractsvrijheid en kunnen op basis van hun eigen beleid en overtuigingen besluiten om geen relatie aan te gaan met een bedrijf.

 


Aanvulling 31 mei 2023
Vandaag verscheen een bericht van de NVB in het verlengde van het bovenstaande, waarin wederom over ‘bonafide’ klanten wordt gesproken, lees Minder klantimpact door NVB Standaarden voor risicogebaseerd witwasonderzoek. Het bericht begint met “Bonafide klanten kunnen straks eenvoudiger een bankrekening openen en zullen minder vaak lastige vragen van hun bank krijgen“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s