Er wordt nog steeds gelobbyd voor openbaarmaking van donateursgegevens | not-for-profit

Gisteren schreef ik over het voorstel voor de Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo), dat ooit in 2019 begon met een internetconsultatie over een ontwerp waarin het onzalige plan was opgenomen om personalia van donateurs openbaar te maken (blog). Hoewel het voorstel voor de Wtmo is aangepast en de gegevens niet onmiddellijk op straat komen te liggen, wordt er nog steeds gelobbyd voor openbaarmaking van donateursgegevens.

Platform for Tax Good Governance
Tijdens de vergadering van 13 september 2022 van een tax governance groepering in de EU, het Platform for Tax Good Governance, is een document van Oxfam besproken waarin onder meer staat (pagina 17):

Oxfam was samen met andere private organisaties bij de vergadering aanwezig, wat aangeeft hoe machtig zij zijn.

Oxfam is een lobbyorganisatie die onder meer bezig is met eerlijke belastingheffing (wat respectabel is) maar maatregelen voorstelt die grondrechten van burgers schaden en de not-for-profit sector benadelen.

Wellicht dat brancheorganisaties in de not-for-profit er goed aan doen Oxfam hier op aan te spreken.

 

Meer informatie:

Eerder constateerde ik dat Tax Justice Network lak heeft aan de grondrechten van burgers, lees mijn artikel over hun SWIFT-rapport.

 

Mijn berichten over donateurstransparantie zijn hier te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Not-for-profit en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s