Wijziging wetsvoorstel Wet transparantie maatschappelijke organisaties aangekondigd

De overheid is al een tijd bezig om de not-for-profit sector het leven moeilijk te maken, niet alleen door hen in de hoog risicocategorie op witwassen en terrorismefinanciering te plaatsen (blog) en door de KYC-problemen met banken die de organisaties daardoor ondervinden.

Wetsvoorstel Wet transparantie maatschappelijke organisaties
Al geruime tijd is in het parlement een wetsvoorstel in behandeling die kan zorgen voor extra lasten voor de nette organisaties in de not-for-profit sector.
Het gaat om het voorstel voor de Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo), dat ik al een tijd volg. Het begon in 2019 met het onzalige plan om personalia van donateurs openbaar te maken (blog). Inmiddels is het voorstel aangepast, maar er komen nieuwe wijzigingen aan.

Op 14 april maakte de minister van Veiligheid bekend dat de ministerraad overeenstemming heeft bereikt over de wijziging van het al ingediende wetsvoorstel, dus de brancheorganisaties in de not-for-profit doen er goed aan de ontwikkelingen met aandacht in de gaten te houden.

Tot slot
Ik zal hier niet de bezwaren tegen het al ingediende voorstel bespreken, zoals de vreemde gedachte van het ministerie van Veiligheid dat alleen stichtingen en verenigingen de rechtsstaat zouden kunnen ondermijnen.
Als bekend is wat de wijzigingen zijn, hoop ik tijd te vinden om te kijken wat de juridische en praktische consequenties zijn.

 

Meer informatie:

Het nieuwsbericht van de rijksoverheid luidt:

Nieuwe maatregelen voor aanpak rechtsstaat ondermijnende organisaties
Nieuwsbericht | 14-04-2023 | 14:20

Het moet makkelijker worden om organisaties aan te pakken die de democratische rechtsstaat of het openbaar gezag ondermijnen. Daarom worden er nieuwe handhavingsinstrumenten toegevoegd aan de Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo). De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius. Het voorstel om de Wtmo te wijzigen wordt daarna naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hiermee geeft de minister gehoor aan een brede oproep vanuit de Tweede Kamer om te komen met extra handhavingsinstrumenten wanneer sprake is van (dreigende) ondermijning van democratische waarden, fundamentele vrijheden of mensenrechten. Eerder heeft het kabinet het streven aangekondigd meer grip te krijgen op geldstromen die ongewenste beïnvloeding van in Nederland gevestigde organisaties faciliteren.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: “Het is belangrijk dat er een stevigere aanpak komt van organisaties die via hun activiteiten onze rechtsstaat ondermijnen. Er is in ons land geen plek voor activiteiten van organisaties, zoals lezingen of activistische toespraken, die als doel hebben leden op te hitsen om de democratie af te schaffen, voor evenementen waarbij discriminatie van bepaalde groepen wordt uitgedragen of voor het uitbrengen van tijdschriften of pamfletten waarin minderheidsgroepen worden verketterd of weggezet. Met nieuwe handhavingsinstrumenten kunnen we de maatschappij hier beter tegen beschermen.”

Ondermijnen van de rechtsstaat
Tegen maatschappelijke organisaties die de democratische rechtsstaat of het openbaar gezag ondermijnen, moet effectief kunnen worden opgetreden. Dat wordt mogelijk gemaakt met de voorgestelde wijzigingen van de Wtmo. Het kabinet stelt onder andere voor dat een rechterlijk bevel kan worden opgelegd waardoor een organisatie zich gedurende een periode van maximaal twee jaar moet onthouden van bepaalde activiteiten. Daarnaast kan een organisatie worden veroordeeld bepaalde donaties of geldstromen te melden aan het OM, kan het OM inzicht krijgen in de financiële administratie van organisaties, kunnen tegoeden worden bevroren en kan er een verbod op bepaalde donaties worden opgelegd. De maatregelen kunnen apart, maar ook gezamenlijk worden opgelegd. De maatregelen komen in aanvulling op het strafrecht en andere al bestaande maatregelen, zoals de mogelijkheid om in uiterste gevallen rechtspersonen door de rechter te laten verbieden op verzoek van het OM.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Not-for-profit, Rechtspersonenrecht, Stichting en vereniging en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s