DNB maakte op 16 maart via een nieuwsbericht bekend op 8 maart aan de banken een brief over integriteitsrisico’s te hebben verzonden. De brief zelf is niet bekend gemaakt. In het nieuwsbericht wordt over de inhoud het volgende gezegd:
Brief over integriteitsrisico’s banken
Wat zijn belangrijke thema’s en trends op het gebied van witwassen, terrorismefinanciering en sancties? In onze brief van 8 maart aan alle banken lichten we een aantal belangrijke thema’s toe. Banken kunnen deze informatie gebruiken om hun aanpak van integriteitsrisico’s meer risicogebaseerd te maken.
Risicogebaseerde aanpak
Bij het voorkomen en bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering door banken en in het toezicht hierop door DNB, is een meer risicogebaseerde aanpak gewenst. Dit is één van de conclusies uit het DNB-rapport ‘Van herstel naar balans’. Om deze risicogebaseerde aanpak als instelling succesvol te kunnen implementeren, is het belangrijk dat er goed zicht is op de aard en omvang van de risico’s in de portefeuille van uw instelling.
Inzichten sectoranalyse
De inzichten in de brief kunnen banken helpen bij bijvoorbeeld de actualisering van de (top)risico’s in de SIRA, het bepalen van de passende Risk appetite voor deze risico’s en het bepalen van de agenda voor thematische deep dives door de business, de compliance- dan wel uw auditafdeling.
Onderwerpen
In onze brief gaan we dieper in op de onderstaande onderwerpen.
- SIRA-ontwikkelingen
Het is noodzakelijk om in de SIRA de blootstelling aan risicosectoren en risicolanden in uw klantenportefeuille in kaart te brengen.
- Sanctiewet naleving
Het is zaak dat banken in voldoende mate reageren en anticiperen op de significante ontwikkelingen in het sanctielandschap.
- Contant geld
Verschillende instellingen binnen de sector hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet in het mitigeren van risico’s die samenhangen met het excessief gebruik van contant geld. Dit blijft een risico waar instellingen scherp op dienen te zijn.
- Commercieel vastgoed
Het bestrijden van misbruik van commercieel vastgoed is complex en dus is het belangrijk dat banken goed kijken naar wat de aard van een vastgoedtransactie is.