Antwoord over vragen over renseignering van zzp-gegevens

Met renseignering worden de informatiediensten van bedrijven aan de overheid aangeduid. Bekende voorbeelden zijn:

  • werkgevers – die financiële gegevens van hun werknemers aan de fiscus leveren ten behoeve van de belastingheffing bij de werknemers;
  • banken – die opgave doen van onder meer de rekeningsaldi ten behoeve van de aangifte inkomstenbelasting van particulieren.

Het aantal partijen dat renseigneringsverplichtingen heeft, neemt steeds verder toe, wat soms privacy- en cybersecurityrisico’s voor betrokkenen oplevert [*]. Ik zie renseignering als onderdeel van financiële privacy (financiële grondrechten) en schrijf er regelmatig over op dit blog.

Renseignering en zzp’ers in de zorg
Recent werden vragen uit de Tweede Kamer beantwoord over renseignering in de zorg. De vragen betroffen de renseigneringsplicht ‘Uitbetaalde Bedragen aan Derden’ (UBD). De vragensteller vroeg zich af waarom er een renseigneringsplicht is, terwijl een btw-vrijstelling van toepassing is op de ingehuurde zzp’ers.
De minister en staatssecretaris leggen uit dat Belastingdienst de informatie gebruikt voor het vooraf invullen van de aangifte en als contra-informatie:


Andere vragen gaan over de administratieve lasten die de renseigneringsverplichting oplevert.

 

[*] Bijvoorbeeld bij digitale platformen.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Antwoord over vragen over renseignering van zzp-gegevens

  1. het gaat dan om de inkomsten uit overige werkzaamheden (afd. 3.4 Wet IB2001) , waarbij de belastingdienst dan wel vergeet om mensen te wijzen op de mogelijkheid van kostenaftrek (!); zie art. 3.95 van Wet IB2001

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s