Naleving AVG door overheden en FATCA | Nederlandse Accidental Americans groep

Naar aanleiding van de rapportage over de naleving door de overheid van de AVG die aan de Tweede Kamer werd gestuurd, schreef de Nederlandse Accidental Americans groep de volgende e-mail aan de minister van Rechtsbescherming, met een kopie naar de opstellers van het rapport:

Onderwerp: WODC-onderzoek Naleving van de AVG door overheden –> FATCA?
Datum: vrijdag 17 februari 2023
Van: Accidental Americans
Aan: f.weerwind@minjenv.nl
CC: profacto@pro-facto.nl

Geachte heer Weerwind,

Wij begrijpen dat u vandaag misschien wel iets anders aan uw hoofd heeft, dat is heel vervelend, maar toch stellen wij nav deze berichtgeving
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?did=2023D05141&id=2023Z02213
de volgende vraag:

Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat dit het zoveelste rapport is waarbij met geen woord wordt gerept over de AVG grondslag van de naleving van FATCA regels door de Nederlandse overheid en financiële instellingen?

Als FATCA u niets zegt dan verzoeken wij u met klem onze website eens te bekijken. Wij als belangengroep van Nederlandse Accidental Americans zijn al jaren met onze regering en uitvoerende instanties bezig om een helder antwoord van hen te krijgen, zonder dat men zich weer verschuilt achter de IGA en de toepassing van Amerikaanse extraterritoriale wetgeving op eigen Nederlandse staatsburgers. Dit dossier – dat overduidelijk kennelijk politiek zo moeilijk / delicaat is gelet op de handelsrelatie met de VS en de belangen van Nederlandse banken (zij zijn veel machtiger dan een groepje als de onze) – sleept sinds 2014 (!) voort zonder dat er echt iets wezenlijks gebeurt mbt onze rechtsbescherming. Tot op heden zijn wij nog steeds collateral damage (bij gebrek aan een beter Nederlands woord). Je kunt dus Nederlands staatsburger zijn, maar als het onze overheid zo uitkomt, dan zijn we dat kennelijk niet en gelden de Nederlandse wetten niet meer voor ons. Wij zijn tweederangsburgers. Momenteel ligt overigens de tweede toetsing van FATCA bij het AP (sinds Q3 vorig jaar), waar we helaas nog niets over hebben vernomen.

Heeft u enig idee hoeveel stress en onzekerheid deze ellendige Kafkaëske problematiek Nederlandse Accidental Americans al jarenlang oplevert? En hoe wij het gevoel hebben dat we aan het lijntje door onze overheid worden gehouden? Een simpele oplossing zou zijn het niet accepteren van Amerikaanse extraterritoriale wetgeving, daarvoor is een nieuwe wet / wetwijziging nodig, maar waar een wil is, is een weg. Is die wil er wel? Wij vragen ons dat af. Van geen enkel ander land ter wereld accepteert Nederland dit, behalve, u raadt het al, de VS!

Wij stellen een antwoord zeer op prijs.

Uiteraard zijn wij graag tot een nadere toelichting bereid,
alvast hartelijk dank,

Met vriendelijke groeten / Kind regards,
Nederlandse Accidental Americans groep
w: https://accidentalamericans.nl/

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s