Iedere jurist is verdacht

Juridische beroepen verliezen aan populariteit, las ik bij ERA [*]. Misschien komt dat omdat juristen regelmatig worden geframed als facilitator van criminelen.

Een pakkend voorbeeld daarvan is te vinden in het artikel op de site van RTV Noord, waarin een  burgemeester uithaalt naar juristen en suggereert dat er veel criminele juristen zouden zijn:

Hij richt zich niet alleen tot banken, maar ook tot notarissen en advocaten. ‘Wij gaan een aantal tikken uitdelen’, zegt hij. (…)
De burgemeester (…) richtte zich ook tot mensen die de vergadering online volgden. ‘Ik kan mij niet voorstellen dat er elders in deze regio niet wordt gekeken naar wat er hier nu gebeurt’, aldus Schuiling. ‘Mensen die ondermijnend werken moeten namelijk gebruik maken van de bovenwereld: banken, notarissen en advocaten. Ik kan mij zomaar voorstellen dat een aantal van die partijen zich nu op het achterhoofd begint te krabben, nu er door ons serieus werk van wordt gemaakt’, zei hij enigszins verbeten.

Het is een gemakzuchtige ondermijningsverhaal waarbij een onjuist beeld van de mogelijkheden van onder meer juristen en banken wordt geschetst.

Het tendentieuze verhaal van deze burgemeester leidde tot een boze reactie van notarissen en makelaars, lees het artikel bij RTV Noord. De burgemeester heeft geen vrienden gemaakt door zijn beschuldigingen aan het verkeerde adres.

Gemeentelijke criminaliteitsbestrijding?
Overigens is het de vraag hoe geschikt gemeenten zijn als bestrijder van criminaliteit. Het gaat niet altijd goed met het sluiten van panden (‘Wet Damocles‘) en de gemeente Rotterdam misdroeg zich bij het volgen van ‘geradicaliseerde’ inwoners. In 2020 kwam ik een heel vreemde website over een gemeentelijk project tegen ondermijning tegen. De vraag is of gemeenteambtenaren wel over voldoende kennis van de private sector beschikken om criminaliteit goed aan te kunnen pakken.

 

[*] ERA – Academy of European Law schrijft in het bericht over een EU Forum of the Legal Professions: “The conference will start with a keynote speech from Professor Mathias Kilian … who will provide statistics and examples to illustrate the decreasing attractiveness of the legal professions. The next three sessions will deal with the causes of the decreasing attractiveness“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Iedere jurist is verdacht

  1. r grootveld zegt:

    Ik vind de uitlatingen van mijnheer ongekend grof. Zo hoort een openbaar bestuurder zich niet uit te laten over een beroepsgroep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s