Constructie

Alles wat journalisten niet (willen) kennen is een ‘constructie’, zo leid ik af uit het artikel van Houtekamer en Wester over cardiologen die via een commanditaire vennootschap (CV) vastgoed verhuurden aan hun eigen ziekenhuis.

Dat een CV vastgoed verhuurt is heel gewoon. Daarom is deze beschrijving lachwekkend: “Dat is een constructie met stille vennoten die geld inleggen, maar verder uit het zicht van de buitenwereld blijven, bijvoorbeeld om een investering te verhullen“. Het zijn van stil vennoot is een doodgewone variant op een lening verstrekken. Een geldverstrekker komt niet in het handelsregister; een stille vennoot van een CV ook niet, maar hij moet wel bij het ubo-register worden ingeschreven als het  belang meer dan 25% is.

De opwinding over de CV begrijp ik niet.

Geen check op leveranciers
Veel belangrijker is dat het ziekenhuis kennelijk geen onderzoek doet naar de partijen van wie zij diensten/producten afnemen (zoals verhuurders van vastgoed [1]) en dat er kennelijk geen afspraken zijn met personen die bij het ziekenhuis betrokken zijn [2] over voorkoming van belangenverstrengeling.
Datzelfde lijkt te gelden voor het onderzoeksbedrijf Diagram, waar de journalisten over schrijven.

Iedereen verdacht
Verder gaat het artikel over de steekpenningenverdenking, die al eerder in het nieuws is gekomen en wordt gezellig verteld over de onderlinge relaties van diverse betrokkenen, met teksten als “De notaris die weleens transacties van Jansen passeert, is er secretaris“. In deze trant kun je iedereen verdacht maken.

Het is een lekker verhaal, dat is alles wat je er van kunt zeggen.

 

Noten
[1] Het had ook een bv kunnen zijn aan wie de cardiologen leningen hebben verstrekt.
[2] Zoals medisch specialisten en mensen met managementfuncties.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Personenvennootschap, Rechtspersonenrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s