De AVG geldt ook voor Wwft-plichtigen | Travelex zaak

Ondernemingen die op grond van witwasbestrijdingswet Wwft [*] een cliëntenonderzoek moeten doen, zoals banken en accountants, denken vaak dat zij zich niet aan de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) hoeven te houden. Dat is een misvatting.

Het melden van een ongebruikelijke transactie moet op grond van de Wwft geheim worden gehouden, ook als persoonsgegevens aan FIU-Nederland (onderdeel van de politie) worden verschaft. Bij het cliëntenonderzoek op grond van de Wwft is dat anders. Dit betekent onder meer dat Wwft-plichtigen mensen moeten informeren als zij hun persoonsgegevens verwerken, wat niet alleen de eigen klanten betreft maar ook derden (zoals uiteindelijk belanghebbenden en relaties). Verder hebben mensen wiens gegevens worden verwerkt (‘betrokkenen’ in de zin van de AVG) inzagerecht.

Dit volgt uit het systeem van de AVG en is nu ook door een rechter bevestigd, zie de uitspraak van Gerechtshof Amsterdam van 26 juli jl. In die zaak wilde iemand bij Travelex 5000 euro omwisselen in dollars in verband met een vakantie in de VS, wat werd geweigerd. Hij vroeg om inzage in de door Travelex over hem verwerkte gegevens, wat werd geweigerd. Travelex beweerde dat dit op grond van de Wwft niet mocht.

De man maakte een procedure aanhangig waarin hij vorderde dat Travelex zou worden veroordeeld hem mee te delen welke belastende gegevens omtrent zijn persoon zich in haar administratie bevinden, alsmede van welke persoon of personen dan wel instelling(en) deze gegevens afkomstig zijn. Het hof oordeelde dat Travelex verplicht was tot verschaffing van inzage in de verwerkte persoonsgegevens en veroordeelde het bedrijf om om binnen twee weken na het vonnis een kopie van de verwerkte persoonsgegevens aan appellant te verstrekken.

Het is een juiste uitspraak: het inzagerecht is bedoeld om betrokkenen in staat te stellen te verifiëren welke persoonsgegevens worden verwerkt en of daar een juiste AVG-grondslag voor is. Dat stelt betrokkenen in staat om te verzoeken om rectificatie van onjuiste gegevens en om verwijdering van persoonsgegevens die zonder AVG-grondslag worden verwerkt.

 

[*]  Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s