Op 6 september stuurde de Minister van Financiën een brief aan de Tweede Kamer over het ‘bankenlandschap’ waarin ontbreekt dat er de facto geen markt meer is in de bankensector. Zoals ook al in de FATF evaluatie is gesignaleerd, is het grootste gedeelte van de bankdienstverlening in handen van drie grootbanken. Het wisselen van bank is nauwelijks meer mogelijk vanwege de hoge kosten en de vele tijd verbonden aan het cliëntenonderzoek op grond van de Wwft [*]. Voorts doen veel banken aan cherry picking, zodat sommige personen en organisaties maar bij een enkele bank terecht kunnen. Het is dan ook vreemd dat op pagina 7 over consolidatie wordt gesproken (één Nederlandse grootbank?) en dat pas na nog verdere consolidatie de keuzevrijheid zou afnemen.
Ook is merkwaardig dat in de brief wel aandacht wordt gegeven aan vermeende onvolkomenheid bij de witwasbestrijding door banken (“Bij verschillende banken is op dit terrein nog sprake van herstelprogramma’s om gebreken uit het verleden op te lossen“) en niet aan de disproportionele kosten die de werkzaamheden met zich mee brengen, met een zeer beperkt resultaat.
Bij het ministerie is er een heilig geloof in digitalisering en ‘open finance’, waarmee banken nog onbereikbaarder worden voor hun klanten, als nu al het geval is. Over de risico’s voor burgers wordt niet gesproken.
Het is een onbevredigende brief die ver staat van de werkelijkheid, waarin contant betalen door banken wordt afgeschaft (wat volgens de brief niet zou moet gebeuren, maar daar trekken banken zich niets van aan).
Het is hoog tijd om het betalingsverkeer weg te halen bij banken en betaaldienstverleners en onder te brengen bij een Nederlandse betalingsbank. Dan kan die ‘gezonde marktwerking’ waarover op pagina 2 wordt gesproken, ontstaan met alle overige producten die banken en betaaldienstverleners kunnen aanbieden.
[*] Alleen voor consumenten is het wellicht nog mogelijk om van bank te wisselen, tenzij je Accidental American bent.