Nieuwe FATCA brief staatssecretaris voor Fiscaliteit en Belastingdienst

Gisteren werd de nieuwste FATCA-brief van de staatssecretaris voor Fiscaliteit en Belastingdienst (Financiën) bekend. Veel nieuws staat er niet in de brief.

Geen sluiting bij saldo minder dan 50.000 dollar
De staatssecretaris maakt melding van het besluit, dat in juli door de Nederlandse Vereniging van Banken bekend werd gemaakt, dat toeval-Amerikanen met een saldo beneden 50.000 dollar geen US TIN hoeven aan te leveren. De door mij behandelde zaak die heeft geleid tot een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland, heeft daarbij een rol gespeeld:

Deze regeling geldt alleen  voor bestaande klanten, wat betekent dat toeval-Amerikanen niet meer naar een andere bank kunnen overstappen.

Het is fijn dat de Nederlandse regering zich inzet voor toeval-Amerikanen maar teleurstellend dat het afwijkende belastingsysteem (‘Citizenship-Based Taxation’) klakkeloos wordt geaccepteerd.

AVG-ommezwaai
Eerder is aangekondigd dat gevraagd wordt aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te beoordelen of het FATCA-verdrag en wat Nederland daar op baseert voldoet aan de AVG. Daarin maakt de staatssecretaris in de brief een ommezwaai:

Ik heb vernomen dat er momenteel individuele procedures in behandeling zijn bij de AP die raken aan dit onderwerp. Ik vind het belangrijk dat de AP de tijd krijgt voor oordeelsvorming en ik wil de lopende procedures niet doorkruisen. Het is dan ook niet opportuun om de AP te verzoeken om een herbeoordeling van het eerdere advies over de FATCA IGA. Ik wacht de uitkomst af van de lopende procedures. Hiermee wordt het doel bereikt dat borging van de privacyaspecten bij gegevensuitwisseling onder de FATCA-IGA zal worden getoetst door de AP.

Overigens lijkt het er op dat de vraagstelling van de staatssecretaris heel beperkt is geformuleerd.

Tot slot
De problemen van toeval-Amerikanen en ‘echte’ Amerikanen met het perfide Amerikaanse belastingsysteem worden niet opgelost.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s