Hoe financiële instellingen het klantenonderzoek verhullen en onnodig om ‘heridentificatie’ vragen | Wwft, Wft

Al enige tijd volg ik de merkwaardige praktijken van financiële instellingen die hun Wwft-cliëntenonderzoek proberen te verhullen onder de noemer ‘heridentificatie’ en ‘veiligheid’. Een van mijn lezers berichtte mij over de ervaringen met ICS die een nieuwe verificatie van de identiteit vroeg:

Ik wou je nog even laten weten hoe mijn “avontuur” met de heridentificatie bij ICSCards is afgelopen.

Uiteindelijk heb ik de identificatie gedaan door iemand langs te laten komen. Aangezien ik in het buitenland woon, was dit nog niet gemakkelijk. Ook heb ik het voor elk van mijn twee kaarten apart moeten doen. Helaas zijn de systemen van ICS niet zo intelligent dat ze herkennen dat je meerdere kaarten bij ze hebt als je een afspraak maakt.
Dus toen ik met de eerste kaart klaar was en uit Nederland weg was, krijg ik een week erna ‘dreig’ brieven met betrekking tot de tweede kaart.

Voor mij was deze aanpak acceptabel. Waar ik het bij ICS nog steeds niet mee eens ben (en dat heb ik ze meerdere keren verteld) is dat ze blijven hameren in hun communicatie op “veiligheid”, “Wwft”, etc.
Laat ze nou gewoon eerlijk zijn en vertellen dat ze hun zaakjes niet op orde hebben.

Zo’n ervaring heb ik namelijk wel bij mijn Franse bank gehad. Op een gegeven ogenblik ontving ik een e-mail van ze met het verzoek een kopie van mijn paspoort op te sturen. Dus toen heb ik gebeld. Ze vertelden me dat de kopie die jaren geleden was gemaakt niet duidelijk was, en dat het een kopie van een inmiddels verlopen paspoort was. Ik kon hier gewoon een papieren kopie maken, informatie verbergen en bij de bank langsgaan om het in te leveren.

Overigens is het onjuist dat de Franse bank veronderstelt dat er permanent een geldig identiteitsbewijs in het klantenonderzoeksdossier moet zitten. Dat schrijven de Europese witwasbestrijdingsregels niet voor, lees ook dit.

 

PS Pas goed op voor klantenonderzoeks- en heridentificatieberichten van financiële instellingen:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s