De bancaire pseudo-overheid | ‘publiek-private informatiedeling bij bestrijding witwassen en terrorismefinanciering’

Een van de gevaarlijkste ontwikkelingen van de laatste decennia is dat banken zich tot pseudo-overheden ontwikkelen, die iedere burger digitaal van seconde tot seconde in de gaten houden (‘surveillance’), terwijl een behoorlijk democratisch toezicht op die banken ontbreekt en de rechtsbescherming tegen uit de bocht vliegende banken pover is.

Lees over die ontwikkeling tot pseudo-overheid het NVB-artikel Rondetafelgesprek Europees Parlement publiek-private informatiedeling bij bestrijding witwassen en terrorismefinanciering. De samenwerking tussen overheid en banken wordt in de titel ten onrechte als ‘publiek-private samenwerking’ aangeduid (de suggestie wordt gewekt dat het een brede samenwerking is terwijl er uit de private sector alleen banken mee doen). In het artikel wordt aangekondigd dat de banken hun gevaarlijke samenwerkingsplannen in Europa hebben gepresenteerd, zoals Transactie Monitoring Nederland (TMNL) en Fintell Alliance NL.

De surveillance maatschappij komt er onherroepelijk aan en banken zullen in die maatschappij een centrale rol spelen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s