Financiële sector wil beter ubo-register en meer handhaving | Wwft

Financiële instellingen dringen bij de overheid aan op een beter ubo-register, zo blijkt uit een bericht op de site van bankenorganisatie NVB, waarin onder meer staat:

Het Verbond van Verzekeraars (Verbond), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Verenigde Betaalinstellingen Nederland (VBIN) hebben daarom in een paper de problemen met het register beschreven en vragen de overheid om te zorgen voor een effectief, betrouwbaar, werkbaar en betaalbaar UBO-register. Het is daarbij belangrijk dat de Kamer van Koophandel (KvK) en het Bureau Economische Handhaving (BEH) de controle intensiveren op de juistheid en volledigheid van de in het UBO-register opgenomen gegevens. Een gebrekkig UBO-register betekent niet alleen veel werk voor financiële instellingen, maar is ook in het nadeel van klanten omdat het acceptatie en soepele dienstverlening bemoeilijkt.

De paper is hier te vinden.
Uit die paper blijkt dat er nog steeds grote verschillen zijn in de interpretatie van het ubo-begrip, want de financiële instellingen vragen om “een uniforme uitleg en toepassing van het UBO-begrip“.

De verplichting om de juistheid van het ubo-register te controleren (‘terugmeldingsplicht’) is een kostbare aangelegenheid, constateren de financiële instellingen. Om die reden willen zij graag een attenderingsservice van de Kamer van Koophandel. Verder dringen de financiële instellingen er op aan dat het raadplegen van het ubo-register gratis wordt (als dat voor iedereen is, is dat fijn voor criminelen en trollen).

De financiële instellingen maken zich zorgen over hun verplichtingen bij bestaande klanten en vrezen dat zij de relatie moeten beëindigen als de klanten hun ubo’s niet hebben ingeschreven, aldus:

Tot slot moet duidelijk worden op welke manier financiële instellingen Wwft-cliëntenonderzoeken dienen uit te voeren bij entiteiten die na 27 maart 2022 nog niet zijn ingeschreven in het UBO- register. Immers, zonder bewijs van inschrijving geldt een verbod op het aangaan van de zakelijke relatie conform artikel 5 Wwft. Wij roepen de overheid daarom op de einddatum van 27 maart 2022 te heroverwegen.

 

NB Uiteraard spelen de databeschermingsrisico’s voor de mensen die in het ubo-register zijn ingeschreven geen enkele rol in de paper. Daar hebben noch de overheden, noch de Wwft-plichtigen interesse. Dus de onveilige uitwisseling van persoonsgegevens mag gewoon doorgaan.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Financiële sector wil beter ubo-register en meer handhaving | Wwft

  1. De banken hebben ook gereageerd op Europese voorstellen, lees de position paper (pdf) en NVB reageert op Europese voorstellen voor een effectief UBO register, 20 mei 2022:

    NVB reageert op Europese voorstellen voor een effectief UBO register
    In reactie op de voorgestelde herziening van de Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD VI) en de AMLR doet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een aantal voorstellen om de effectiviteit van het UBO register in de strijd tegen witwassen te behouden en te versterken.
    Zo stelt de NVB voor om de grens voor registratie in het UBO register te laten staan op een belang van 25% of meer. Op die manier voorkom je dat banken en andere instanties die uiteindelijk belanghebbenden in een bedrijf moeten vaststellen veel tijd kwijt zijn met het vaststellen van de identiteit van relatief kleine aandeelhouders en zorg je dat inspanningen worden gefocust op grotere aandeelhouders die ook het grootste risico vormen.
    Verder moeten banken enige ruimte houden om de maatregelen die zij nemen om de UBO vast te stellen op een risico gerichte manier in te vullen. En tot slot moet de rol van overheidsorganisaties in de lidstaten om de kwaliteit, toegankelijkheid en betrouwbaarheid van de verschillende UBO-registers op peil te houden, worden versterkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s