VBIN over onuitvoerbare verlangens van DNB bij naleving sanctieregelgeving

Bij de Verenigde Betaal Instellingen Nederland (VBIN), de brancheorganisatie van betaalinstellingen, verscheen onder de aparte titel ‘Romantisch dagje Amsterdam met de VBINeen artikel over de onuitvoerbaarheid van de verwachtingen die DNB heeft op basis van de sanctieregelgeving. (Mogelijk geldt het voor meer ideeën van DNB.)

In het artikel maakt VBIN duidelijk dat DNB onrealistische verwachtingen van betaalinstellingen heeft, die niet alleen hun klant (bijvoorbeeld Artis) moeten controleren op de sanctielijsten, maar ook de bezoekers van Artis (als zij met een creditcard betalen).

Echter lijkt de DNB (De Nederlandsche Bank) en in het voetlicht daarvan sommige banken*, de interpretatie van die wetgeving opeens veel te ruim op te vatten en suggereert dat ook de ‘kopers’ van de klanten van de betaalinstellingen gecontroleerd moeten worden aan de hand van de Sanctiewetgeving.

Dat is natuurlijk onuitvoerbaar, zo constateert VBIN:

Samengevat; het screenen van kopers door betaaldienstverlener is onhaalbaar, ongewenst en niet logisch. Het is het te breed interpreteren van de Sanctiewetgeving door DNB en zonder enig besef van praktische haalbaarheid.

Bovendien mag er van worden uitgegaan dat degene die met een creditcard betaalt al door zijn eigen creditcard maatschappij is gecheckt.

Realiteitszin
Het geeft aan dat het hoog tijd is dat de overheidstoezichthouders meer realiteitszin tonen bij privatisering van misdaadbestrijding (Wwft) en sancties (Sanctiewet 1977 / Europese verordeningen).

NB Het is ook bizar dat de overheden geen enkel oog hebben voor de kosten gemoeid met dit soort regelgeving.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Sanctieregels en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op VBIN over onuitvoerbare verlangens van DNB bij naleving sanctieregelgeving

  1. r grootveld zegt:

    Een en al verbazing. Wie bedenkt dit soort dingen. Is er niemand die de gevolgen van dit soort regels eens grondig doordenkt? Men doet maar eens wat en ziet wel wat er van komt?
    Al deze regels stammen natuurlijk uit de EU. En hier neemt men blijkbaar niet de moeite om eens na te gaan of ze uitvoerbaar zijn. De aanwijzingen worden zonder enig onderzoek doorgevoerd. Als gods woord voor een ouderling. Dat is mijn indruk. Wat heeft dat nog met regeren te maken. Liever maakt men zich druk over covid en de ukraine. Daar scoor je mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s