Meer regels dragen niet bij aan misdaadbestrijding | “Juridisering van bedrijfsethiek staat echte ethiek in de weg”

In dit verband met het concept achter de witwasbestrijding (= privatisering van de misdaadbestrijding) is het nuttig kennis te nemen van het artikel Juridisering van bedrijfsethiek staat echte ethiek in de weg. Het is geschreven naar aanleiding van de promotie van Bart Jansen aan Nyenrode Business Universiteit. Citaat uit het artikel:

“Gedragscodes, corporate governance codes, de Code Banken: het zijn allemaal constructen van regels waar bedrijven zich aan moeten houden, bedacht om het bedrijfsleven meer maatschappelijk verantwoord, divers, inclusief of duurzaam te laten ondernemen. Eenmaal een procedure of code ingesteld, wekt het de indruk dat het bedrijf verzekerd is van ethisch handelen.” Maar deze vorm van ethiek lijkt volgens Jansen meer op recht, het is een juridisering van ethiek. Het gevolg? “Je loopt vast in regels en procedures en je houdt te weinig rekening met de mens en met alle omstandigheden.

Dit is precies wat in de witwasbestrijding gebeurt, het one-size-fits-all systeem waarmee de misdaadbestrijding wordt geprivatiseerd en waaraan een veelheid van ondernemingen, van verschillende soort en met verschillend kennisniveau en informatiepositie, moet voldoen. De mislukking van het concept wordt pijnlijk duidelijk door de discriminatoire praktijken van banken (in het kader van ‘de-risking’).

De samenvatting van de promotie van Bart Jansen is hier te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s