FATCA: banken akkoord met niet-sluiten bankrekeningen Accidental Americans tot 1 september 2022

Vandaag werd op de website van de Tweede Kamer de brief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) aan de minister en staatssecretaris van Financiën gepubliceerd. In de brief laat de NVB onder meer weten dat aan Accidental Americans zonder Amerikaans fiscaal identificatienummer (Amerikaans BSN) onder voorwaarden uitstel tot 1 september 2022 wordt verleend:

1 Kan er nog een jaar uitstel worden verleend voor het sluiten van bankrekeningen hangende het overleg met de V.S.?

In het overleg met de betrokken ambtenaren op uw ministerie op 28 oktober jl. is besproken of het voor de banken mogelijk is om nog een maal tot uitstel over te gaan voor bovengenoemde groep waarvoor nog geen oplossing is.

Gezien de door u aangekondigde extra inspanningen en acties vanuit Nederland en acties in EU-verband richting de Verenigde Staten zullen de banken ondanks de risico’s die zij daarbij lopen voor de periode tot 1 september 2022 geen betaalrekeningen sluiten van Nederlandse klanten die geen TIN of CLN hebben verstrekt en ook niet zijn gestart met het aanvraagproces Wij melden met nadruk dat dit aanvullende uitstel eenmalig en finaal is.

Het is goed om aan te geven over welke groep wij spreken. De betreffende klanten worden wel aangeduid als Accidental American, het gaat dan om rekeninghouders:

  • van wie de bank weet dat ze de Nederlandse nationaliteit bezitten en in Nederland wonen en
  • die de Amerikaanse nationaliteit bezitten vanwege een US place of birth of die in de self certification hebben verklaard (ook) de Amerikaanse nationaliteit te bezitten; en
  • die geen andere U S indicia hebben

Ook belangrijk te melden is dat deze afspraak niet geldt voor beleggingsrekeningen Daarnaast kan het zo zijn dat banken overgaan tot het sluiten van een betaalrekening als zij met betrekking tot de betreffende rekeninghouder niet kunnen voldoen aan de verplichtingen van de Wwft.

In de brief komen ook andere onderwerpen aan de orde, zoals de veronderstelling van banken dat zij zich aan de Amerikaanse FATCA wet zouden moeten houden en de verkrijging van een hypotheek door Accidental Americans zonder Amerikaans BSN.

 

Meer informatie over Citizenship-Based Taxation (CBT) en FATCA op dit blog:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s