College voor de Rechten van de Mens waarschuwt voor discriminatie door risicoprofielen

In een bericht van 30 november kondigt het College voor de Rechten van de Mens aan dat het een toetsingskader voor risicoprofielen heeft ontwikkeld dat discriminatie op grond van ras of nationaliteit moet tegen gaan.

Het toetsingskader kan nuttig zijn voor Wwft-plichtige ondernemingen zoals banken, aangezien zij net als overheden bezig zijn met risicoprofilering [*]. Bekijk bijvoorbeeld de samenvatting van het onderwerp ‘objectieve rechtvaardiging’:

 

 

Het onderwerp ‘nationaliteit’ zal de slachtoffers van Citizenship-Based Taxation en FATCA interesseren.

Het College publiceerde al eerder over profilering.

[*] Banken zijn op grond van de Wwft verplicht alle transacties van hun klanten te monitoren en van iedere klant een risicoprofiel te maken, dat betrekking heeft op de kans dat de klant criminele activiteiten heeft.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s