Aanvullend wetsvoorstel gebiedsverbod terroristische regio’s moet oplossing bieden voor hulpverleners en journalisten

Het parlement is al een tijdje bezig met een merkwaardig wetsvoorstel op grond waarvan het Nederlanders wordt verboden in bepaalde gebieden te bevinden, ik schreef er al over (1, 2). Het wetsvoorstel is blijven hangen bij de Eerste Kamer omdat er geen oplossing was voor hulpverleners en journalisten in dergelijke gebieden.

Het kabinet lijkt nu een oplossing te hebben gevonden, zo blijkt uit een nieuwsbericht waarin een wetgevingsconsultatie wordt aangekondigd, daarin is vermeld dat er een strafuitsluitingsgrond komt:

De strafuitsluitingsgrond geldt voor Nederlanders en Nederlands ingezetenen die uitsluitend in het gebied verblijven om activiteiten te verrichten als hulpverlener werkzaam voor een onpartijdige humanitaire organisatie, of als journalist of publicist in het kader van nieuwsgaring. Daarmee kunnen deze personen verblijven in aangewezen gebieden zonder dat zij daarvoor strafbaar zijn. En hoeven ze vooraf geen toestemming/ontheffing te vragen. Zo kunnen hun onafhankelijkheid en neutraliteit beter gewaarborgd worden. Die kunnen noodzakelijk zijn voor een goede en veilige uitoefening van hun werk.

De consultatie (conceptregeling, concepttoelichting) loopt tot en met 24 januari 2022.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s