Wetsvoorstel verboden gebieden | strafbaarstelling verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied

In de Eerste Kamer wordt momenteel een wetsvoorstel behandeld inzake verboden gebieden [1]. Op grond van dat voorstel zal het verboden worden voor iedere Nederlandse burger of organisatie om zich in dergelijke ‘verboden gebieden’, te weten “een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied” te bevinden.

Onder meer organisaties op het gebied van ontwikkelingshulp en journalisten maken zich grote zorgen over dit wetsvoorstel, dat inmiddels door de Tweede Kamer is aangenomen. Op dit moment ligt het voorstel [2] bij de Eerste Kamer ter behandeling. Op 12 november 2019 was er een deskundigenbijeenkomst, waarvan het verslag op 10 december 2019 is vastgesteld [3].

Verbod
Kern van het voorstel is dat het voor Nederlanders verboden is om in een verboden gebied te verblijven, tenzij:

  • er toestemming is van de Minister van Veiligheid (die toestemming is ook mogelijk voor een groep personen werkzaam voor een bepaalde organisatie);
  • de Nederlander er verblijft in opdracht de staat of een volkenrechtelijke organisatie of als afgevaardigde van het Internationaal Comité van het Rode Kruis of van het Rode Kruis, bedoeld in artikel 1, tweede lid, van het Besluit Rode Kruis 1988.

Een Nederlander is hier: iemand met de Nederlandse nationaliteit en de vreemdeling die in Nederland een vaste woon- of verblijfplaats heeft.

 

Noten
[1] Wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering tot strafbaarstelling van verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied (strafbaarstelling verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied), dossier overheid.nl.
[2] Wetsvoorstel.
[3] Verslag vastgesteld 10 december 2019.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Not-for-profit, Strafrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s