De rol van de bedrijfsrevisor bij de bestrijding van het witwassen van geld | België

In heel Europa zijn de criminaliteitsbestrijdingsconcepten van FATF doorgedrongen, zo ook in België, waar de bedrijfsrevisoren behoren tot de beroepsgroepen die zich aan de internationale wetten moeten houden. De brancheorganisatie van deze beroepsgroep bracht een informatiebrochure uit.

Daaruit kan worden geleerd dat België de internationale regels van FATF die via de EU aan de lidstaten heeft voorgeschreven, in dat land heeft omgezet via een preventief luik (de antiwitwaswet) en en een repressief luik (artikelen van het Strafwetboek).

De bedrijfsrevisor dient alert te zijn op de zgn. ‘atypische verrichtingen’, omschreven als verrichtingen die, gelet op het profiel van de cliënt en het doel en de aard van de zakelijke relatie, niet alledaags lijken te zijn. Dergelijke verrichtingen moeten aan de antiwitwas compliance officer (anti-money laundering compliance officer, ‘AMLCO’) van het kantoor worden doorgegeven, die beoordeelt of er een vermoeden is van een verband met witwassen of terrorismefinanciering. Als deze meent dat dit het geval is moet de verrichting worden gemeld aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI).

Overigens kan de Belgische uitwerking van de FATF/EU regels afwijken van de regeling in Nederland. Ga er dus nooit van uit dat de Belgische regels overeenkomen met de Nederlandse en vice versa.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s