Alliantie tegen kleptocratie | hoe Nederland klakkeloos achter de Amerikanen aanloopt

In het ontwikkelingsland de Verenigde Staten, een land met een mislukte democratie dat op grote schaal mensenrechten schendt, bedenkt men de meest fascinerende dingen. En Nederland loopt er klakkeloos achter aan, zo blijkt uit een besluitenlijst van een procedurevergadering van de commissie Financiën van de Tweede Kamer:

 

Agendapunt: Verzoek van het Amerikaanse Congres tot deelname aan een interparlementaire alliantie tegen kleptocratie

Zaak: Brief derden – te – 24 november 2021
Verzoek van het Amerikaanse Congres tot deelname aan een interparlementaire alliantie tegen kleptocratie – 2021Z21440

Besluit: De commissie besluit aan het begin van het nieuwe kalenderjaar de bespreking van de vraag of binnen de commissie Financiën (en eventueel binnen andere commissies, zoals de commissie J&V) belangstelling bestaat om zich bij dit Amerikaanse initiatief aan te sluiten ter hernemen. De commissiestaf zal nadere informatie trachten te vergaren over aard en omvang van de werkzaamheden die zouden behoren bij de voorgestelde interparlementaire alliantie.

Noot:
• Uit navraag bij de contactpersoon van het Amerikaanse Congres is gebleken dat dit initiatief is voorbereid door de US Congressional Caucus against Foreign Corruption and Kleptocracy, de UK All Parliamentary Group against Corruption en de Intergroup on Anti-Corruption van het Europees Parlement.
• Deze interparlementaire alliantie streeft ernaar twee maal per jaar bijeen te komen, voor het eerst in juni 2022. Zij is bedoeld als “a coordinating body to fight transnational kleptocracy and illicit financial flows”.
Volgcommissie(s): J&V, CGVK

 

Wordt het niet eens tijd om bij de Amerikanen er op aan te dringen dat zij mensenrechten een keer serieus gaan nemen, bijvoorbeeld door:

  • toe te treden tot internationale verdragen inzake het respecteren van grondrechten (de VS doet vrijwel nergens aan mee en heeft wel grote verhalen);
  • het mensenrechten schendende systeem van Citizenship-Based Taxation (ten uitvoer gelegd via FATCA) eens af schaffen (inleiding, berichten);
  • te stoppen met andere extraterritoriaal werkende regelgeving waarmee grondrechten worden geschonden.

Als de VS het huiswerk heeft gedaan, kan worden gedacht aan kleptocratische allianties.

 

Meer informatie:

  • Besluitenlijst procedurevergadering commissie Financiën van de Tweede Kamer van 1 december 2021: pagina, bestand (pdf).

 


Aanvulling 31 december 2021
Lees over de Nederlandse slaafse navolging van de Amerikanen het artikel over scheidend hoogleraar Ernst Hirsch Ballin, waarin hij kritiek levert op de Nederlandse oriëntatie op de Angelsaksische wetenschap:

Amerikaanse dominantie in wetenschappelijke manier van denken
‘Die internationalisering is goed, maar heeft wel een zekere eenzijdige oriëntatie op Angelsaksische wetenschap met zich meegebracht. Daardoor is er te weinig verbinding met collega’s uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika. De wetenschappelijke manier van denken, de modellen, zijn Amerikaans geworden, ten koste van onze verbinding met het Europese buitenland. Studenten lezen meestal geen Frans en Duits meer, en die talen zijn van groot belang voor begrip van recht en filosofie. Die dominantie heeft ertoe geleid tot Amerikaans pragmatisme de overhand heeft gekregen in het denken over economie en recht en samenleving.’

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s