Systeemkritiek van de NVB op de witwasbestrijdingsregels | Wwft, AML, CFT

De banken hebben de stoute schoenen aangetrokken en hebben het aangedurfd om in een podcast systeemkritiek op de witwasbestrijdingsregels uit te oefenen. Het getuigt van moed, want de standaardreactie van de overheden is dat het uitoefenen van kritiek betekent dat je ‘er geen zin in hebt‘.

De vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zeggen in de podcast dat het systeem kostbaar en ineffectief is en dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om het geld beter te besteden. Transactiemonitoring is als zoeken naar een speld in een hooiberg, wat het ineffectief maakt, dat is een reden voor de banken om het samen te willen doen [*]. Voorts wordt onder meer gezegd dat de ruime reikwijdte van het het begrip ‘politiek prominente persoon’ (politically exposed person, ‘PEP’) er toe leidt dat een grote groep onverdachte burgers het hemd van het lijf moet worden gevraagd (uiteraard zonder dat het iets oplevert).

Deze podcast over witwasbestrijding beveel ik in de aandacht van de Wwft-geïnteresseerde lezers aan. Via dit artikel kan worden doorgeklikt naar de podcast bij Apple, Spotify, Springcast.

Het is verstandig dat de NVB aandringt op herziening van het systeem. Ik ben benieuwd of FATF, Europa en de rijksoverheid luisteren. Of zou de witwasregelgeving eerst nog meer schade moeten toebrengen?

 

[*] Het leidt er naar mijn mening toe dat de banken een soort pseudo-overheid worden, zonder passende rechtsbescherming. Daarom ben ik er tegen. Zie mijn TMNL artikelen.

 


Aanvulling 26 november 2021
In het FD stond 25 november het artikel Banken: witwasaanpak moet zinvoller worden.

Aanvulling 7 december 2021
Banken krijgen de witwasbestrijding niet voor elkaar, zo blijkt uit het bericht Staatsbank FMO zwaar getroffen door gebreken in witwascontrole, 5 december 2021 (FD, betaalmuur).
Hoe kunnen overheden denken dat het systeem van witwasbestrijding kan werken, als de grote partijen waarvoor het systeem is ontworpen er al niet in slagen. Onbegrijpelijk!

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s