De straffende burgemeester | last onder dwangsom

Op het UCall blog stond een artikel van Ton Duijkersloot waarin wordt gesignaleerd dat de bestuursrechtelijke sanctie ‘last onder dwangsom’ feitelijk als een straf kan uitwerken, lees Straf of herstel? De last onder dwangsom nieuwe stijl.

Als voorbeeld noemt Duijkersloot een last onder dwangsom opgelegd aan ouders van een jongere die geen mes meer mag dragen. Hij schrijft:

Rotterdamse ouders moeten, omdat landelijke wetgeving om de dreiging te beteugelen op zich laat wachten, als hun kind voor de tweede keer opgepakt wordt met een mes op zak, 2500 euro boete betalen, aldus de burgemeester Aboutaleb tegen radio Rijnmond. “We zijn erop uit de ouders te treffen”, voegde hij daaraan toe.

Voor de burgemeester is het voordeel van deze aanpak dat de rechtsbescherming van burgers aanmerkelijk minder is. Duijkersloot eindigt met de conclusie dat dit gebruik van de last onder dwangsom wel degelijk valt in de rubriek ‘criminal charge’ valt, zodat aan degene die een dergelijke last wordt opgelegd betere rechtsbescherming toe hoort te komen.

 


Aanvulling 29 november 2021
Paapst ergert zich aan de gemeentelijke misdaadbestrijders:

 

Aanvulling 3 december 2021
Over de sluitingsbevoegdheid op grond van de Wet Damocles kan hetzelfde worden gezegd als wat Duijkersloot over de last onder dwangsom opmerkt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke sancties, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De straffende burgemeester | last onder dwangsom

  1. r grootveld zegt:

    Blijkbaar wordt je als ouder geacht je kind regelmatig te fouilleren. Als dat al voldoende is om te voorkomen dat hij/zij met een mes rondloopt.
    Ze gaan er zeker van uit dat het dragen van messen het gevolg is van een gebrek in de opvoeding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s