Stand van zaken procedure Privacy First tegen het ubo-register

In de meest recente nieuwsbrief laat Privacy First het navolgende weten inzake de procedure tegen het ubo-register:

Rechtszaak Privacy First tegen openbaar UBO-register

Sinds augustus 2020 heeft Privacy First een grootschalige rechtszaak voorbereid tegen het nieuwe UBO-register. In dit openbare register bij de KvK komt informatie te staan over alle uiteindelijk belanghebbenden (‘ultimate beneficial owners’, UBO’s) van alle in Nederland opgerichte vennootschappen en andere rechtspersonen (waaronder familiebedrijven, stichtingen, verenigingen, kerken, maatschappelijke organisaties en goede doelen), met alle privacy- en veiligheidsrisico’s van dien. Het voor iedereen toegankelijk maken van de persoonsgegevens van alle UBO’s is een massale schending van de privacy die in de optiek van Privacy First (en eerder ook de European Data Protection Supervisor, EDPS) volstrekt disproportioneel is. Privacy First beoogt daarom met deze rechtszaak het UBO-register buiten werking te stellen en prejudiciële vragen over het register te laten stellen aan het EU Hof in Luxemburg. Daartoe diende in februari 2021 bij de rechtbank Den Haag een kort geding (zonder publiek) van Privacy First tegen de Staat. Op 18 maart 2021 deed de rechter uitspraak: ondanks twijfel bij de rechter over de rechtmatigheid van het UBO-register en de onderliggende wetgeving werden de vorderingen van Privacy First helaas afgewezen. Privacy First heeft hier vervolgens spoedappel tegen ingesteld bij het Hof Den Haag. De rechtszitting bij het Hof vond op 27 september jl. (wederom helaas zonder publiek) plaats en de uitspraak staat vooralsnog gepland op 16 november as.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Kamer van Koophandel, Ubo-register en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s