Witwasbestrijding in Suriname leidt tot uitsluiting en de Amerikanen mogen alles opvragen | betalingsverkeer, witwasbestrijding

In Suriname is men bezig met witwasbestrijding en in dat land doen zich dezelfde vervelende neveneffecten voor als in Europa, zo valt te lezen in Streven regering naar 100% financial inclusion bevolking op gespannen voet met compliance regels banken (28 mei 2021). In het artikel wordt beschreven dat het openen van een bankrekening lastig is geworden en komt ook de problematiek van de correspondentbanken aan bod. Boeiend is de beschrijving van de uitbreiding van de extraterritoriale bevoegdheden van de Amerikaanse federale autoriteiten om gegevens op te vragen bij buitenlandse banken, uiteraard op straffe van forse boetes.

Uit het artikel blijkt dat de Amerikaanse autoriteiten niet alleen bancaire gegevens mogen vorderen die gerelateerd zijn aan de correspondentierekening, zoals dat het geval was onder Amerikaanse Patriot Act, maar ook van elke andere rekeninghouder van die niet-Amerikaanse bank, zelfs indien die rekeninghouder geen transacties in de VS verricht. De betreffende rekeninghouder mag niet worden geïnformeerd over het feit dat de Amerikanen gegevens hebben opgevraagd.

Het geeft aan dat de armen van Uncle Sam steeds langer worden en dat ingrijpende herziening van het internationale betalingssysteem dringend nodig is.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s