Leesvoer voor juristen, accountants en administratiekantoren | de facilitator uitgelegd, Wwft

Een jurist, accountant of administratiekantoor die zich afvraagt waar het facilitator-denken [*] in de witwasbestrijding vandaan komt, doet er goed aan het door het AMLC aangekondigde artikel over witwasnetwerken te lezen. Het is een artikel uit het Tijdschrift voor Criminologie, waar juristen en financials normaliter geen kennis van nemen omdat zij er niet op geabonneerd zijn. Nu het open access is, kan dat wel, het staat hier.

Lees pagina 3 en 4 van het artikel over het begrip ‘facilitator’ dat zowel degenen omvat die welbewust meewerken aan het ontwerpen van structuren ten behoeve van criminelen, als degenen die zorgen voor de belastingaangifte of de overdracht van aandelen, zonder dat zij weten met een crimineel te maken hebben. Nu criminelen net als iedere burger belastingaangifte moeten doen en dan een belastingadviseur nodig hebben, is die belastingadviseur een facilitator. Citaat:

Opzet of bewustzijn van het assisteren van criminelen is niet nodig. Het is voldoende om “in contact te hebben gestaan met criminele subjecten” (pagina 8).

Er wordt verslag gedaan van een onderzoek naar ‘professionele witwassers’ waarbij het wel lijkt te gaan om personen die zich bewust zijn van hun rol, want het zijn er volgens pagina 6 bovenaan maar 302. Uit het plaatje boven aan pagina 7 blijkt een prominente rol van juristen en financials:

 

Zij worden allen ‘witwasser’ genoemd, terwijl het bij de meeste juristen en financials niet voor de hand ligt dat zij betalingsverkeer verrichten (anders dan bij banken die zorgen voor het betalingsverkeer). Dat betekent dat het begrip ‘witwassen’ hier kennelijk ook omvat dat een belastingaangifte voor een crimineel wordt voorbereid. Witwassen is gedefinieerd in het Wetboek van Strafrecht; ik ging van de veronderstelling uit dat je om wit te wassen een betalingsrol moet hebben, maar kennelijk is dat niet het geval.

Opvallend is dat heel gemakkelijk wordt verondersteld dat contacten met criminelen betekenen dat er welbewuste ondersteuning plaats vindt. Een grondige wetenschappelijke analyse van dit artikel lijkt op zijn plaats, nu de conclusies voor de hand lijken te liggen en in de lijn van de FATF-veronderstellingen zijn. De teksten lijken te veel op het proza dat ik eerder over het onderwerp las. [**]

Het is interessant om kennis te nemen van de denkwereld van opsporing, dus beste jurist, notaris, accountant en administrateur, kijk over de schutting en lees het artikel (en huiver).

 

Noten
[*] Mijn facilitator artikelen zijn hier te vinden.
[**] Helaas ontbreekt mij de tijd om alles diepgaand te analyseren en de literatuur waar naar wordt verwezen te bestuderen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Leesvoer voor juristen, accountants en administratiekantoren | de facilitator uitgelegd, Wwft

  1. r grootveld zegt:

    Inzake een uitspraak van de Hoge Raad over BTW-fraude en de verplichtingen van een ondernemer die ongewild bij die fraude wordt betrokken. Lijkt mij wel interessant vergeleken met de Wwft.

    “De rechtspraak [van het HvJEU] houdt echter niet in dat, wanneer de ondernemer in het concrete geval geen aanwijzingen van onregelmatigheden of fraude heeft, de inspecteur kan eisen dat de ondernemer nagaat of zijn afnemer wel diens verplichtingen ter zake van de btw-aangifte en -betaling nakomt, om zich ervan te vergewissen dat hij niet deel gaat nemen aan een keten van transacties waarin btw-fraude wordt gepleegd…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s