Witwasbestrijding is mislukt | Hoogenboom en de Wwft

In het NRC is een redelijk slim artikel over de mislukking van de witwasbestrijding verschenen, ‘Witwasaanpak bestaat te veel uit praten’ (betaalmuur), een interview met hoogleraar Bob Hoogenboom. Hij is afkomstig van de Politieacademie, wat verklaart dat zijn mening over de overheidskant van de witwasbestrijding genuanceerder is dan zijn oordeel over de private ondernemingen met een criminaliteitsbestrijdingstaak (zoals makelaars en notarissen).

Zoals zo vaak wordt ook door Hoogenboom verondersteld dat het voor private ondernemingen ‘makkelijk’ zou zijn om als verlengstuk van de opsporing te functioneren.

Notarissen
Er zijn binnen de overheid mensen die er anders over denken en  vinden dat over het meldgedrag van notarissen niet geklaagd hoeft te worden, omdat het best goed gaat, zowel wat betreft kwantiteit als de kwaliteit van de meldingen. Er zitten een paar rotte appels in de beroepsgroep, het zijn net mensen, zo hoor ik.

Makelaars
Hoogenboom stelt voor dat makelaar een beschermd beroep moet worden, maar het is de vraag of meer papier en meer regels de oplossing zijn voor de onderliggende problemen. Het valt te betwijfelen of de brancheorganisaties in de makelaardij de problemen kunnen ondervangen. Nu maar hopen dat er geen symboolmaatregelen komen, zoals het afleggen van een eed (zoals bankmedewerkers).

Ik hoor dat bij verhuurmakelaars vreemde dingen voorkomen, zie ook mijn eerdere bericht over AMLC. Reguliere makelaars verbonden aan de brancheorganisaties hebben weinig trek in verhuur; verkopen is leuk, maar verhuren is lastig. Een verkoper of koper een keertje blij maken is makkelijker dan een verhuurder blij houden tijdens de hele duur van de overeenkomst.

Beperken van particuliere verhuurders
Het is de vraag of het opleggen van beperkingen aan particuliere verhuurders wel een oplossing biedt. Hebben de mensen die voor dergelijke plannen verantwoordelijk zijn wel voldoende contact met de realiteit en hebben ze gedacht aan thema’s als:

  • Contractsvrijheid en het ongestoorde genot van je eigendom.
  • De krapte op de woningmarkt, koop en huur.
  • Verstoring van de woningmarkt door de hypotheekrente-aftrek.
  • Niet goed functioneren van het systeem van sociale verhuur

Nieuwe regels kunnen de markt alleen maar verder verstoren.

Het functioneren van de overheidskant van de witwasbestrijding
Op dit moment wordt verondersteld dat meer mensen aanstellen bij de witwasinstanties, zoals FIU-Nederland en BFT, een oplossing zou zijn. Het is de vraag of dit gaat werken, omdat kwalitatief goede mensen lastig te vinden zijn (en die kwaliteit is nodig, zoals uit mijn AMLC artikel is af te leiden).

Mij lijkt nog steeds dat er naar het totaalconcept van de witwasbestrijding moet worden gekeken, in plaats van nóg een ‘team’ of een ‘commissie’ op te richten. Een verzuchting uit de overheidskant:

De vergelijking met de matroesjkas is treffend. Ik word helemaal gek van alle initiatieven, projecten, samenwerkingsverbanden, taskforces, teams met het woord ondermijning in hun naam, etc. De een weet van het bestaan van de ander niet af en ze zijn allemaal bezig om het wiel opnieuw uit te vinden. En na een paar jaar begint het hele circus weer van voor af aan.

 Het moet anders en beter!
Waar we naar toe moeten:

  1. Kijk naar de regelgeving en de systemen die door criminelen misbruikt worden en pas deze zo goed mogelijk aan. Voorkomen is beter dan genezen.
  2. Leg aan private ondernemingen haalbare verplichtingen op en houdt rekening met het kennisniveau en de informatiepositie. Dus laat de bank doen wat de bank goed kan. Geef aan een makelaar taken die hij kan begrijpen (lees dit artikel over de Wwft-onkunde rondom de makelaardij). Zorg er voor dat de verplichtingen ook voor mkb-ondernemingen uitvoerbaar zijn.
  3. Zorg voor goede informatievoorziening. Weg met alle leidraden en andere uitingen van overheidsinstanties die zichzelf moeten bewijzen en budget willen binnenhalen.
  4. Streef naar meldingen van ongebruikelijke transacties van hoge kwaliteit. Dit hangt nauw samen met 2.
  5. Verhoog de kwaliteit aan de kant van de opsporing c.a. (FIU-Nederland, BFT, AMLC, FEC) en laat uit de private sector niet alleen de banken meedenken bij nieuwe regelgeving.

 


Aanvulling 16 februari 2021
Jammer dat VNO-NCW niet inziet dat we met de criminaliteitsbestrijding op de verkeerde weg zijn, zie hun bericht ‘Meer samenwerking nodig om witwaspraktijken vastgoedsector te voorkomen’.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s