Sancties en contra-sancties

In Nederland roept de overheid ondernemingen op om sanctieregelgeving van Nederland, de EU en de ‘rest van de wereld’ (waarmee de VS wordt bedoeld) na te leven. Zoals bekend misbruikt de VS het sanctieregime voor politieke doeleinden [*].

De VS is een slecht voorbeeld voor andere landen buiten de EU, die hun eigen sanctieregels respectievelijk contra-sancties bedenken. Een recent voorbeeld zijn de contra-sancties door China tegen de VS. Lees bij de BBC ‘China brings in new law to fight Trump’s sanctions‘ (11 januari).

Het is hoog tijd dat Europa er voor zorgt dat Europese ondernemingen beschermd worden tegen sanctieregelgeving van buiten de EU, dus ook die van de VS.

Tip voor de Nederlandse overheid: spreek niet meer over naleving van sancties van alle landen van de wereld.

 


[*] Zo zijn mensen van het internationaal strafhof in Den Haag op de sanctielijst gezet, er is een voorlopige uitspraak maar daarmee houden deze onrechtmatige praktijken niet op. Ik ben benieuwd hoe legaal de Nord Stream 2 sancties (artikel 1artikel 2) zijn. Verder is Cuba op de Amerikaanse sanctielandenlijst gezet, ook daarvan is de vraag of het rechtmatig is.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Sanctieregels en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Sancties en contra-sancties

  1. Yammie Moto zegt:

    Seems there’s a new place where war is brewing these days – Extraterritorial Land. When will this stop and when will it be understood that individuals and companies cannot abide by the obligations of conflicting legal frameworks simultaneously? Particularly where doors are opened to obligations alone, yet closed to the rights necessary to fulfill those obligations?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s